Premierul Italiei, primit cu onoruri militare la Bucuresti

Premierul Italiei, primit cu onoruri militare la  Bucuresti

Premierul Italiei, Romano Prodi,  a fost primit astazi, la Palatul Victoria, de premierul roman, Calin Popescu Tariceanu.

Vizita lui Prodi este prima vizita oficiala a unui sef de Guvern dintr-o tara membra a Uniunii Europene, dupa aderarea Romaniei la UE.

Premierul Tariceanu si omologul sau italian, Romano Prodi, vor semna, cu ocazia vizitei oficialului italian la Bucuresti, o declaratie politica comuna vizand noile prioritati ale parteneriatului strategic romano-italian

Anul 2007 are o conotatie politica in parteneriatul dintre Romania si Italia, in acest an fiind marcata aniversarea a  zece ani de la semnarea Declaratiei privind Parteneriatul Strategic romano-italian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot anul acesta sunt celebrati 50 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma.

Vizita in Romania a premierului Romano Prodi va fi si un bun prilej pentru evaluarea relatiilor comerciale dintre cele doua tari si identificarea unor noi cai de diversificare a schimburilor economice.

Italia este primul partener comercial si al cincilea investitor strain in Romania. In acest context, cei doi oficiali vor semna un memorandum de intelegere intre Centrul Roman de Promovare a Comertului si Institutul pentru Comert Exterior din Italia.

Pe agenda de discutii se va afla si situatia comunitatii romanesti din Italia si a comunitatii italiene din Romania, inclusiv invatarea limbii romane in Italia si a limbii italiene in Romania.

Prodi: Emigrarea in Italia in primele zile dupa aderare, fenomen tranzitoriu

Accentuarea fenomenului de emigrare a romanilor in Italia, dupa aderare, este consecinta reintregirii familiilor, dar este totodata un fenomen tranzitoriu care se va diminua dupa ce se va vedea ca situtia din tara s-a imbunatatit, a declarat, astzi, premierul italian, Romano Prodi.

"In aceste cazuri de inceput este un fenomen de crestere a prezentei pentru ca se reintregesc familiile, dar este un proces tranzitoriu. Acesta se diminueaza atunci cand se remarca faptul ca situatia in tara de bastina s-a imbunatatit", a spus Prodi.   Premierul italian a raspuns astfel unei intrebari adresate de un ziarist de la publicatia italiana "Sette", care a remarcat ca, in primele zile ale lunii, au plecat cu 20% mai multe persoane cu autocarele spre Italia, in special femei, comparativ cu perioada anterioara aderarii.

Premierul Tariceanu a tinut sa-i aminteasca ziaristului italian ca ingrijorarea pentru accentuarea fenomenului de emigrare nu este intemeiata, deoarece Romania a inregistrat unul dintre cele mai ridicate ritmuri de crestere economica din Europa, fenomen care va duce la crearea de locuri de munca bine platite.

"Este o preocupare justificata dar nu suficient fondata", a apreciat premierul roman, recunoscand ca, in cadrul intrevederii cu usile inchise pe care a avut-o cu Prodi, a fost abordat si acest subiect.

In cadrul intrevederii cei doi premieri au discutat si pe tema infractunilor comise de romani in Italia.

"Am discutat cu domnul Prodi despre mentinerea unor contacte astfel incat sa prevenim actiunile de crima organizata ale unora dintre romanii din Italia", a spus premierul roman, adaugand ca Romania "nu are interesul sa isi strice imaginea din cauza unui numar mic de romani".

Tariceanu si Prodi au discutat totodata pe tema reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, proiect in care este implicata si Italia, prezenta companiilor italiene Enel sau Pirelli pe piata din Romania si despre proiectul conductei Constanta - Trieste.