Naftali Bennett a explicat că medierea pe care o încearcă în cazul războiului dintre Ucraina și Rusia este în primul rând o datorie morală pe care o are. Premierul Israelului a spus că misiunea este una extrem de grea.
Naftali Bennett, premierul Israelului, a afirmat că eforturile sale de mediere în războiul dintre Rusia şi Ucraina au de-a face cu o datorie morală. Pe de altă parte, prim-ministrul a recunoscut că are o misiune aproape imposibilă, iar șansele de reușită sunt foarte mici.
Premierul Israel a recunoscut că sunt șanse mici pentru a găsi o cale de mediere între Ucraina și Rusia
Bennett a făcut aceste remarci la începutul şedinţei de guvern de duminică, la Ierusalim, la o zi după ce s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Moscova, cu cancelarul german, Olaf Scholz, la Berlin, şi a vorbit de trei ori la telefon în 24 de ore cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Chiar dacă există puţine şanse de reuşită, atâta timp cât există o deschidere şi avem acces la ambele părţi şi posibilitatea (de a acţiona), consider că este o datorie morală să încercăm totul”, a declarat premierul israelian. „În timp ce încă mai există speranţă, trebuie să facem eforturi şi este posibil să mai avem timp să acţionăm”, a mai spus oficialul.
„Situaţia de pe teren (în Ucraina) nu este bună. Suferinţa umană este mare şi este posibil să fie mult mai mare. Există, de asemenea, israelieni care trebuie să se întoarcă acasă şi comunităţi evreieşti în dificultate care au nevoie de ajutor. Fireşte, nu pot intra în mai multe detalii”, a declarat Bennett, citat de TPS Israel.
Bennett a discutat cu SUA, Germania și Franța
Premierul israelian a mai spus că nu va da mai multe detalii despre această mediere și a adăugat că, înainte de a-şi începe medierea, Bennett s-a consultat cu SUA, Germania şi Franţa.
Potrivit analiştilor, eforturile de mediere ale lui Bennett sunt legate şi de problema nucleară a Iranului, ţară inamică a Israelului.
Fără a face o legătură directă între călătoria sa la Moscova şi Iran, Bennett a respins din nou duminică orice înţelegere la Viena care ar reînvia acordul din 2015 încheiat între Iran, pe de o parte, şi SUA, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania, pe de altă parte.
Poziţia Israelului în ceea ce priveşte acordul "este bine cunoscută. Dezavantajele acordului depăşesc cu mult avantajele sale. În orice caz, acordul nu obligă statul Israel în niciun fel", a punctat Bennett.
Rusia, care se află sub sancţiuni occidentale pentru invazia sa în Ucraina, a cerut sâmbătă garanţii din partea SUA înainte de a susţine orice înţelegere la Viena pentru a salva acordul din 2015, care ar fi trebuit să împiedice Iranul să obţină o bombă nucleară în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale, conform Agerpres.