Premierul grec susține că este „legală” interceptarea convorbirilor, dar în același timp „inacceptabilă”

Premierul grec susține că este „legală” interceptarea convorbirilor, dar în același timp „inacceptabilă”Spion Sursa foto: Arhivă EVZ

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a precizat vineri că interceptarea convorbirilor telefonice ale liderului opoziției a fost legală, dar o declară în același timp „inacceptabilă din punct de vedere politic”.

Serviciul secret de informaţii EYP a interceptat în anul 2021 convorbirile telefonice ale liderului partidului socialist de opoziției, Nikos Androulakis, care a depus o plângere la Curtea Supremă pentru „tentativă” de spionare a telefonului său mobil cu programul malware Predator.

„Cu câteva zile în urmă, am fost informat de Parlamentul European că a existat o încercare de a-mi infecta telefonul mobil cu software-ul de supraveghere Predator”, a declarat atunci Nikos Androulakis presei.

Plângerea intervine într-un moment în care Uniunea Europeană începe să meargă pe urmele Statelor Unite în adoptarea unei abordări mai dure asupra comercianţilor de programe spion şi utilizarea de software-uri puternice de supraveghere.

Interceptarea convorbirilor a fost legală, dar inacceptabilă

Mitsotakis a spus că operaţiunea de interceptare a telefonului lui Nikos Androulakis, liderul partidului socialist de opoziţie PASOK, a fost legală, dar „inacceptabilă din punct de vedere politic”, informează flux24.ro, care citează Reuters.

La începutul lunii august, liderul partidului socialist de opoziție din Grecia a acuzat Serviciul secret de informaţii EYP că l-ar fi spionat, prin interceptarea convorbirilor sale telefonice, în 2021.

De asemenea, și un jurnalist financiar care lucrează pentru CNN Grecia, Thanasis Koukakis, ar fi fost spionat.

Imediat după izbucnirea scandalului, șeful serviciului de informații al Greciei, Panagiotis Kontoleon, a demisionat, pe fondul unui control sporit al practicilor de supraveghere ale agenției.

Guvernul din Grecia a declarat că a fost informat despre supravegherea lui Androulakis, despre care a spus că era legală deoarece a fost aprobată de un procuror şi a încercat să-l informeze, „dar Androulakis a ales să nu răspundă”.

Premierul grec și-a cerut scuze în legătură cu interceptările telefonice

După dezvăluirile făcute de Androulakis, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis şi-a cerut scuze liderului partidului socialist de opoziţie al ţării care nu a ştiut că era ascultat de serviciile secrete în 2021, adăugând că el nu ar fi permis aşa ceva niciodată.

Ne puteți urmări și pe Google News