Șeful serviciilor secrete din Grecia demisionează, acuzat de supraveghere ilegală a telefoanelor

Șeful serviciilor secrete din Grecia demisionează, acuzat de supraveghere ilegală a telefoanelor sursa: presa din Grecia

Șeful serviciilor secrete din Grecia și-a dat demisia, a anunțat vineri guvernul de la Atena, pe fondul unui scandal legat de presupusa spionare a unui politician din opoziție. Panagiotis Kontoleon „și-a prezentat demisia care a fost acceptată”, a spus biroul premierului.

Șeful serviciului de informații al Greciei a demisionat vineri, pe fondul unui control sporit al practicilor de supraveghere ale agenției, inclusiv a acuzației unui lider al unui partid de opoziție că a fost ascultat în 2021.

Panagiotis Kontoleon, șeful serviciului de informații EYP, și-a prezentat demisia „în urma unor acțiuni greșite constatate în timpul procedurilor legale de interceptare telefonică”, se arată într-o declarație din biroul primului ministru Kyriakos Mitsotakis, citată de Reuters.

Anunțul a venit la o săptămână după ce liderul partidului socialist de opoziție din Grecia a depus o plângere la Curtea Supremă pentru „tentativă” de spionare a telefonului său mobil cu programul malware Predator. „Cu câteva zile în urmă, am fost informat de Parlamentul European că a existat o încercare de a-mi infecta telefonul mobil cu software-ul de supraveghere Predator”, a declarat Nikos Androulakis presei în timp ce părăsea tribunalul din Atena pe 26 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Verificare de rutină

Parlamentul European a înființat un serviciu special pentru deputații care pot să-și verifice telefoanele pentru prezența software-ul de supraveghere ilegal, în urma unor suspiciuni de supraveghere ilegală prin utilizarea un program spion similar Predator, numit Pegasus. Software-ul se poate infiltra în telefoanele mobile pentru a extrage date sau poate activa o cameră sau un microfon pentru a-și spiona proprietarii.

Androulakis a folosit serviciul pentru „o verificare preventivă a telefonului său pe 28 iunie 2022” și „de la prima verificare, a fost detectată o legătură suspectă legată de instrumentul de supraveghere Predator”, a declarat partidul său, PASOK într-un comunicat.

La începutul acestei săptămâni, doi parlamentari care au vorbit cu Reuters sub condiția de a păstra anonimatul au declarat că Kontoleon a recunoscut în timpul unei audieri a comisiei parlamentare din 29 iulie că serviciul său l-a spionat pe Thanasis Koukakis, un jurnalist financiar care lucrează pentru CNN Grecia. Acea audiere cu ușile închise a fost convocată după ce liderul partidului de opoziție socialistă PASOK, Nikos Androulakis, a depus o plângere la procurorii de la Curtea Supremă pentru încercarea de a-i infiltra telefonul mobil cu un software de supraveghere în septembrie 2021.

Interceptare a fost legală, susține guvernul

Androulakis, care a fost ales lider PASOK în decembrie 2021, a declarat vineri seară că a aflat, de asemenea, că EYP i-a ascultat conversațiile la sfârșitul anului 2021. El nu a dezvăluit sursa informațiilor. Androulakis a cerut parlamentului grec să înființeze o comisie de investigație care să analizeze cazul și a acuzat guvernul că a minimizat problema.

„Am aflat astăzi că EYP, care raportează direct prim-ministrului, a continuat să mă intercepteze în timpul procesului electoral intern despre conducerea PASOK”, a spus el. Ulterior, guvernul a spus că a fost informat despre supravegherea lui Androulakis, despre care a spus că este legală, deoarece a fost aprobată de un procuror, și a căutat să-l informeze, „dar Androulakis a ales să nu răspundă”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou într-o declarație.

Oikonomou a adăugat că Partidul Conservator de guvernământ, care controlează 157 de parlamentari într-un parlament cu 300 de locuri, va sprijini cererea de a înființa o comisie de investigație care să examineze problema. Pentru a fi aprobată, o astfel de moțiune trebuie să fie semnată de 120 de parlamentari.