Premierul elen, George Papandreou: Grecii vor continua eforturile să devină o ţară productivă
- Ana Bâtc ă
- 28 octombrie 2011, 17:43
Grecia "va continua" eforturile pentru a deveni "o ţară productivă", a declarat, ieri seară, premierul grec George Papandreou, adresându-se cetăţenilor ţării la televiziunea publică, a doua zi după un acord crucial de reducere a datoriei cu zona euro.
"Vom continua să lucrăm intens... după ce am câştigat bătălia, care este de mare importanţă pentru ţară... Nu pot fi decât optimist pentru a atinge obiectivul următor, cel al unei Grecii productive", a declarat Papandreou într-un discurs televizat de câteva minute, transmite Agerpres.
Papandreou s-a întors ieri după-amiază la Atena de la Bruxelles unde liderii zonei euro, după intense negocieri, au căzut de acord să reducă puternic datoria Greciei şi să mobilizeze 1.000 de miliarde de euro, pentru a preveni contagiunea crizei, mai ales în Spania şi Italia.
Prin acest acord, "am reuşit să ştergem o mare parte din datoria noastră" şi "să acoperim nevoile de împrumut pentru ţară pentru următorii ani şi mai ales cu condiţii favorabile", a subliniat Papandreou.
O nouă perspectivă pentru Grecia
Băncile şi fondurile investiţii private ce deţin datorii elene au acceptat să renunţe voluntar la 50% din creanţele lor.
Din ianuarie 2012, ele vor face schimb de obligaţiuni de datorie greacă pe care le deţin contra altora a căror valoare va fi redusă la jumătate. Acest lucru reprezintă o eliminare de 100 de miliarde de euro din datorie, dintr-un total de peste 350 de miliarde de euro.
La rândul său, Fondul de stabilitate al zonei euro (FESF) va oferi acestor creditori privaţi 30 de miliarde de euro în garanţii asupra acestor noi creanţe.
"Acest acord deschide o nouă perspectivă pentru ţara noastră, ne dă timp şi ne îndepărtează de incertitudine", a adăugat Papandreou.
El a chemat la unitate poporul grec pentru continuarea eforturilor: "Avem încă mult de lucru şi trebuie să fim împreună", a spus el.
Până acum, principalul partid de opoziţie (Noua Democraţie) a rămas ferm opus oricărui consens cu majoritatea socialistă asupra măsurilor economice de adoptat pentru a răspunde cerinţelor creditorilor şi a însănătoşi economia ţării.
Papandreou a asigurat ca acordul zonei euro de miercuri nu ar avea niciun impact negativ "asupra sistemului bancar sau de pensii". "Acordul oferă noi oportunităţi de dezvoltare, (el procură) lichidităţi în economia reală şi contribuie la stabilizarea sistemului bancar", a menţionat primul ministru grec.
CITIŢI ŞI:
-
Europa răsuflă uşurată după salvarea Greciei. Pentru cât timp?
-
Grecilor le-a fost ştearsă o datorie aproape cât PIB-ul României!
-
Urmările salvării Greciei de la faliment: Ce s-a rezolvat şi cine trage ponoasele?
-
RECAPITALIZAREA BĂNCILOR. Ce înseamnă asta?
-
Ce prevede documentul salvării zonei euro
-
Presa internaţională, despre summitul de la Bruxelles: un acord smuls cu forcepsul