Premierul grec cheamă la unitate naţională în faţa crizei economice
- Paul Ciocoiu
- 19 iunie 2011, 15:52
Premierul grec, Giorgios Papandreou, a pledat astăzi în favoarea încheierii unui "acord naţional'' între toate partidele politice şi a cerut parlamentului să dea un vot de încredere guvernului său pentru a-l ajuta într-un ''moment crucial'' pentru ţară, relatează BBC.
''Am cerut reînnoirea încrederii în guvern, deoarece ţara se află într-un moment crucial'', a declarat Papandreou în deschiderea unei dezbateri în Parlament pentru un vot de încredere în noul guvern numit vineri. Votul este programat să se desfăşoare marţi, la finalul celor trei zile de dezbateri. Premierul dispune teoretic de o majoritate în Parlament de 155 de locuri din totalul de 300.
Papandreou a subliniat că prioritatea este ''un acord naţional pentru a face faţă deficitelor şi datoriei Greciei, care reprezintă o problemă naţională''.În opinia sa, ''un vot de încredere din partea Parlamentului va întări vocea Greciei'' în vederea continuării ajutorului financiar internaţional pentru ţară, transmite şi AFP, preluată de Agerpres. El a avertizat însă că ţara va rămâne în curând fără bani dacă politicienii nu iau măsuri cât mai curând.
Liderul dreptei, Antonis Samaras, a luat apoi cuvântul şi a reiterat faptul că partidul său ''nu-i va oferi un vot de încredere guvernului socialist, deoarece Papandreou insistă pentru o politică ce nu rezolvă problemele, ci le agravează''. Referendum pentru reforme politice
Papandreou a spus că înţelege ''sacrificiile ţării'', precum şi protestele din stradă, şi s-a angajat să organizeze un referendum în septembrie pentru a face să avanseze ''marile reforme'' din ţară şi să aducă schimbări majore sistemului politic, după votul privind planul de austeritate multianual, prevăzut să aibă loc la sfârşitul lunii iunie.
Miniştrii de finanţe ai ţărilor din Zona euro vor încerca astăzi să ofere o gură de oxigen Greciei, deblocând împrumuturile care să-i permită Atenei să treacă de vara acestui an, înainte de un plan de ajutor pe un termen mai lung.
Un plan bugetar controversat, ce prevede economii de 28,4 miliarde de euro până în 2015, trebuie adoptat de Atena până la sfârşitul lunii iunie, pentru a-i convinge pe creditorii ţării - UE şi FMI - să continue ajutorul financiar pentru Grecia.Aceste măsuri se adaugă la un plan drastic de austeritate impus anul trecut ţării, în schimbul unui împrumut de 110 miliarde de euro de la FMI şi UE pe o perioadă de trei ani.