Premierul Ciucă, întrebat dacă își va închide contul la Raiffeisen: „Ca să fac această operațiune trebuie să am timp”
- Mădălina Dinu
- 16 decembrie 2022, 15:32
Ca urmare a refuzului total nejustificat al Austriei de a accepta intrarea României în spaţiul Schengen, tot mai mulți români au luat decizia de a boicota firmele austriece din țară. În legătură cu acest subiect a avut ceva de spus și premierul Nicolae Ciucă, iar acesta a fost de părere că românii au dreptul să boicoteze Austria.
Premierul României, Nicolae Ciucă, a fost întrebat joi dacă intenționează să își mute banii de la Raiffeisen în semn de protest față de votul Austriei care a blocat aderarea României la Schengen.
Ciucă a preferat să se eschiveze să spună concret dacă își va păstra sau nu fondurile de investiții deținute la Raiffeisen Bank din Austria în contextul eșecului Schengen. În ciuda faptului că nu a lămurit acest aspect, legat de mutarea fondurilor proprii la altă bancă, Ciucă a spus că respectă decizia românilor de a boicota firmele austriece după vetoul Schengen.
„Ceea ce se întâmplă referitor la modul în care ne poziționăm (n.r. - în legătură cu subiectul Schengen) o facem pe cale diplomatică și pe relația oficială, fără alte aspecte care să lase loc de interpretare. Ce face fiecare cetățean în parte e o decizie pe care o respectăm, fără să încurajăm într-un fel sau altul. Nu există o regulă sau decizie a companiilor de stat în acest sens”, a spus Nicolae Ciucă.
„Ca să fac această operațiune trebuie să am timp să ajung la bancă. Până acum nu am avut timp să ajung nici acasă”, a spus premierul. Întrebat dacă plănuiește să o facă, Nicolae Ciucă a explicat că nu a luat încă o decizie.
Premierul Ciucă deține, potrivit declarației de avere, fonduri de investiții de 121.711 de ron (circa 24.000 de euro) la Raiffeisen.
Bogdan Jelea: Boicotul firmelor austriece este o cumplită prostie
Bogdan Jelea, lider al consilierilor locali din sectorul 5, exclus din PNL în urma prezenței la emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3, este de părere că singurul lucru care va pune România pe harta actorilor relevanți va fi posibilitatea anulării dreptului de veto din tratatul UE, la solicitarea europarlamentarei Maria Grapini.
„Inepția boicotului îmi amintește de abordarea din vremea lui Liviu Dragnea legată de multinaționale. Lăsând deoparte că marile companii aduc în mod real dezvoltare, fluxuri economice, tehnologie, knohow și multe altele, deși e deopotrivă clar că ar putea fi taxate mai bine și mai mult, în lume contează, în fapt, doar puterea pe care o ai și de care poți dispune, pe care o poți exercita. Așa cum România trebuia să negocieze diplomatic și inteligent un sistem de taxare a marilor corporații, la fel trebuie să joace azi în relația cu Austria, matur și înțelept, nicidecum ca un adolescent frustrat și fără minte.
Singurul demers cu adevărat inteligent și lăudabil îl constituie inițiativa europarlamentarului umanist, Maria Grapini. Aceasta a demarat procedurile pentru modificarea tratatului UE, solicitând eliminarea unanimității, adică implicit a dreptului de VETO. Un eventual succes va pune pentru prima dată România pe harta actorilor relevanți, printr-o acțiune constructivă și de substanță, nu prin rățoieli adolescentine sau răfuieli inepte”, a spus Bogdan Jelea.