Premierul britanic asigură că „epoca de aur”” a relațiilor cu China s-a încheiat

Premierul britanic asigură că „epoca de aur”” a relațiilor cu China s-a încheiat Sursa: Facebook/ Rishi Sunak

„China luptă în mod notoriu pentru influența globală folosind toate pârghiile puterii de stat", a asigurat Rishi Sunak.

China reprezintă o "provocare sistemică pentru valorile și interesele noastre", iar "epoca de aur" a relațiilor dintre Regatul Unit și gigantul asiatic s-a încheiat. Aceasta este părerea premierului britanic, Rishi Sunak care, într-un discurs care s-a axat în principal pe politica externă, a condamnat represiunea protestatarilor de la Beijing și atacul asupra unui jurnalist BBC, arătând totodată că relațiile diplomatice nu mai sunt aceleaşi. "Să fim clari, așa-numita 'epocă de aur' s-a încheiat, împreună cu ideea naivă că comerțul ar duce la reforme sociale și politice", a spus el în timpul unui discurs la un eveniment la Guildhall din City of London. "China concurează în mod notoriu pentru influența globală folosind toate pârghiile puterii de stat", a spus premierul, care în timpul cursei de conducere a conservatorilor vara trecută a spus că China este "cea mai mare amenințare pe termen lung pentru Marea Britanie și pentru securitatea economică și națională a lumii întregi".

"În fața acestor provocări, termenul scurt sau iluziile nu vor fi suficiente", a spus Sunak, care a vorbit despre un "salt evolutiv în abordarea noastră" care înseamnă "să fim mai puternici în apărarea valorilor noastre", o schimbare care include "întărirea rezistenței noastre" și protecția "securității noastre economice".

"Recunoaștem că China reprezintă o provocare sistemică pentru valorile și interesele noastre, o provocare care devine mai acută pe măsură ce se îndreaptă către un autoritarism și mai mare", a spus el, deși a recunoscut că "desigur, nu putem pur și simplu ignora importanța Chinei în afacerile internaționale pentru "stabilitatea economică globală sau probleme precum schimbările climatice", dar a promis că în timpul guvernării sale, Marea Britanie nu va opta pentru statu-quo, ci își va confrunta concurenții "cu un pragmatism robust".

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunak și-a folosit discursul și pentru a vorbi despre Brexit, spunând că, deși relațiile cu Europa se întăresc, "sub conducerea mea, nu ne vom alinia niciodată la legislația UE", ci mai degrabă "încurajăm relații respectuoase și mature cu vecinii noștri europeni în probleme comune precum energia și imigrația ilegală", notează abc.es

(Traducerea Rador)