Premierul Boris Johnson, după acordul dintre UE și Marea Britaniea: „Disputele au fost dure”

epa08767847 Britain's Prime Minister Boris Johnson poses on the steps of number 10 Downing Street in London, Britain, 23 October 2020. The British public has been being encouraged by Johnson to find new ways to support this year's Poppy Appeal. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Premierul britanic Boris Johnson a confirmat încheierea acordului comercial dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat joi încheierea unui acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană, postând pe Twitter mesajul „S-a ajuns la un acord”.

Ministrul britanic al Comerţului internaţional, Liz Truss, a dat şi ea vestea pe Twitter: „Vom avea o relaţie comercială solidă cu UE şi vom aprofunda schimburile cu partenerii noştri din lumea întreagă datorită politicii noastre comerciale independente”.

Boris Johnson a mai afirmat că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada, anume că un astfel de acord reprezintă și o mare siguranță pentru afacerile viitoare.

De asemenea, a spus Jonhson că „nu va fi un lucru rău pentru UE să aibă un Regat Unit prosper la ușa sa. Disputele cu UE au fost dure, dar a spus că acordul este unul bun pentru întreaga Europă”.

Brexit. La ce acord s-a ajuns?

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial, anunță BBC.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că UE și Marea Britanie au ajuns, în sfârșit, la un acord comercial.

„În sfârșit s-a ajuns la un numitor comun. A fost un drum lung și anevoios, dar iată-ne, acum, aici”, a declarat președintele Comisiei Europene.

Aceasta a mai precizat că acordul la care s-a ajuns este foarte profitabil pentru ambele părți.

„Am ajuns un acord bun pentru ambele părți. Este foarte echilibrat și corect atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Marea Britanie. A fost cel mai responsabil lucru pe care îl puteam face”, a mai declarat Ursula Von der Leyen.

Totul a fost despre „suveranitate”

Ursula von der Leyen a mai anunțat că „întreaga dezbatere a fost, defapt, întotdeauna despre suveranitatea statelor. Ar trebui să ne întrebăm ce înseamnă, de fapt, această suveranitate în secolul 21?”.

„Este despre a ne aduna puterile și a vorbi împreună într-o lume plină de mari puteri. Este vorba despre a ne ajuta reciproc în vremuri grele, de criză, decât să încercăm să facem totul pe cont propriu, iar Uniunea Europeană ne arată exact cum să facem acest lucru”, a mai spus președintele Comisiei Europene.