Premieră tristă în Franţa. Ce se întâmplă după 216 ani

Premieră tristă în Franţa. Ce se întâmplă după 216 ani

Pentru prima dată în ultimii 216 ani, în catedrala Notre-Dame nu se va oficia slujba de Crăciun anul acesta.

Pentru prima dată din anul 1803, în catedrala Notre-Dame din Paris nu se va oficia slujba de Crăciun sau vreo procesiune.

Liturghia de Crăciun va fi celebrată la miezul nopţii de rectorul catedralei, monseniorul Patrick Chauvet, în biserica Saint-Germain l'Auxerrois, vis-a-vis de muzeul Luvru.  În apropierea catedralei a fost montată o macara gigantică pentru demontarea eşafodajului metalic care îi ameninţă structura, potrivit Agerpres

Macaraua va trebui, începând cu luna februarie, să demonteze, bucată cu bucată, cele 10.000 de tuburi metalice care cântăresc 250 de tone în total, care s-au lipit unele de altele în urma incendiului izbucnit pe 15 aprilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Demontarea va dura mai multe luni și, ținând cont de complexitatea ei, trebuie pregătită în amănunt. Eşafodajul deformat, fragilizat, asemănător unei pânze imense de păianjen, pune în pericol stabilitatea boltei şi echilibrul catedralei.

Această bijuterie a artei gotice este încă, la şapte luni după incendiu, în stare de ''urgenţă absolută''. Munca nu va  fi oprită pe timpul vacanţei de sfârşit de an, potrivit promisiunii preşedintelui Emmanuel Macron privind finalizarea reconstrucţiei Notre-Dame în termen de cinci ani. Chiar dacă unele operaţiuni vor fi oprite, altele vor continua, a declarat  generalul Jean-Louis Georgelin, care supervizează lucrările. Incendiul care a devastat catedrala Notre-Dame a condus la mobilizări extraordinare în Franţa şi  la nivel mondial, peste 922 de milioane de euro în donaţii şi promisiuni de donaţii fiind confirmate.