PREMIERĂ: “Poveştile Peleşului”, cu Guarnieri şi Medeea Marinescu
- Adam Popescu
- 21 aprilie 2008, 03:00
Violonistul Gabriel Croitoru, câştigător al concursului pentru folosirea viorii Guarnieri, care i-a aparţinut marelui muzician George Enescu, a scos pentru prima oară în lume celebrul instrument.
Premiera a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia înregistrării, pentru Radio România Muzical, a spectacolului „Poveştile Peleşului”, o reeditare a saloanelor regale cu muzică şi literatură găzduite de Regina Elisabeta.
Micii melomani, din Bucureşti la Sinaia şi înapoi
Pentru ca totul să fie cât mai autentic şi mai aproape de persoana celei omagiate, spectacolul a avut loc în Sala de Muzică a Castelului Peleş din Sinaia, iar rolul Reginei Elisabeta – născută prinţesă de Wied, ajunsă Regină a României, alături de soţul ei, Carol I, protectoare a artelor şi scriitoare, sub pseudonimul Carmen Sylva – a fost interpretat de tânăra actriţă Medeea Marinescu. Aceasta a citit, pe parcursul spectacolului, fragmente din „Poveştile Peleşului”, imaginate de regina-scriitoare.
„Poveştile Peleşului” a fost gândit ca un spectacol dedicat atât copiilor, cât şi adulţilor atraşi de muzica clasică. Succesul emisiunii „Lecţia micului meloman” de pe RRM, al cărei „pui” este proiectul „Poveştile Peleşului”, pare destul de mare, fiindcă familii întregi veniseră, pentru copiii lor, tocmai de la Bucureşti, special pentru acest spectacol. Micuţii „melomani”, împreună cu o clasă întreagă de elevi ai şcolii „Principesa Ileana” din Bucureşti, venită împreună cu profesorii lor, au ascultat cu mare interes „povestea” prinţesei devenită Regină şi pasajele muzicale intercalate, contrazicând clişeul lipsei de atracţie a copiilor pentru lucruri frumoase, de calitate.
„Ţara pădurilor tainice”
Inspiraţia realizatorului emisiunii, Celina Petrescu – autoare a scenariului şi regiei –, a fost de a nu alege formula – mai aridă – a unei expuneri de fapte istorice, ci de a prezenta viaţa prinţesei de Wied, devenită Regină a României, ca pe un „basm”, similar cu poveştile scrise de aceasta. Astfel micuţii au fost atenţi şi vrăjiţi, iar, la încheierea spectacolului, au rămas, sigur, cu câteva impresii şi informaţii despre cea care a fost prima regină a României.
În textul spectacolului, Elisabeta e o prinţesă vrăjită de pădurea din jurul castelului său, iar ţara în care o cheamă alesul său, prinţul Carol, este numită „ţara pădurilor tainice”, cu oameni harnici şi care-şi iubesc suveranii, ca în orice basm. Povestea construirii Peleşului devine astfel ea însăşi un basm, tocmai bun pentru urechile copiilor aflaţi în acel moment în Sala de Muzică a castelului, ca şi a celor care vor asculta înregistrarea emisiunii, sâmbătă, 3 mai, la ora 11, când va fi difuzată pe Radio România Muzical (104,8 şi 97,6 FM sau pe www.muzical.srr.ro).
Elfi şi prinţese
Povestea reginei a fost depănată de interpretele celor două personaje principale ale emisiunii-spectacol „Lecţia micului meloman” de pe RRM: Arietta (Simona Tănascu, producătorul şi realizatorul „Lecţiei...”) şi Pochettina (Maria Monica Bojin, redactor RRM). Îmbrăcate în rochii fastuoase, inspirate de cele ale „elfiţelor” din filmele „Stăpânul Inelelor”, ele au ţinut trează atenţia micuţilor şi adulţilor timp de o oră şi jumătate, cât a ţinut înregistrarea. Actriţa Medeea Marinescu, interpretă a rolului Elisabeta de Wied / Regina României / Carmen Sylva, a citit pagini din cartea Reginei, „Poveştile Peleşului”.
Curgerea poveştii a fost „spartă” de intermezzo-urile muzicale, în care violonistul Gabriel Croitoru, pe vioara Guarnieri a lui George Enescu, împreună cu violoncelistul Marin Cazacu şi pianista Steluţa Radu (trei dintre cele mai importante personalităţi ale artei interpretative româneşti contemporane), au interpretat lucrări accesibile din creaţia unor compozitori precum: Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Jules Massenet, P.I. Ceaikovski, George Enescu, Fritz Kreisler.
Guarnieri sună bine
Anul acesta, se împlinesc 165 de ani de la naşterea Reginei Elisabeta – Carmen Sylva şi 135 de ani de la începerea lucrărilor de construcţie a Castelului Peleş. Ideea proiectului „Poveştile Peleşului” şi continuarea lui sunt cum nu se poate mai binevenite, pentru a reaminti atmosfera saloanelor artistice pe care Regina obişnuia să le organizeze aici. Cu atât mai mult cu cât unul dintre invitaţii frecvenţi ai manifestărilor a fost George Enescu, a cărui vioară preferată a sunat foarte bine săptămâna trecută, la Peleş, în mâna talentatului interpret Gabriel Croitoru.