Editura Evenimentul si Capital

PREMIERĂ. Primul PARTID POLITIC desfiinţat în JUSTIŢIE. Partidul “Totul pentru Țară” a fost acuzat de procurori de FASCISM. Judecătorii au decis să fie dizolvat și radiat din Registrul partidelor politice

Manifestările publice ale partidului aveau şi un iz militar
Autor: | | 19 Comentarii | 5429 Vizualizari

Curtea de Apel București a respins ieri apelul făcut de liderii Partidului “Totul pentru Țară”, (fostul partidul "Pentru Patrie"), împotriva deciziei Tribunalului București de dizolvare a formațiunii politice. Solicitarea de dizolvare și radiere din Registrul partidelor politice a fost făcută de procurorii din Parchetul Capitalei. Decizia este definitivă.

Minuta Curții de Apel București: Respinge apelul ca nefondat. Definitivă.

Povestea dizolvării acestui partid începe pe 19 Aprilie 2013, atunci când procurorii din Parchetul Capitalei au solicitat acest lucru Tribunalului București.

Procurorii au arătat că, potrivit relaţiilor înaintate de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) Partidul “Totul pentru Țară”, (fostul partidul "Pentru Patrie") nu a propus candidaturi pentru două alegeri parlamentare succesive, respectiv cele din 2008 şi 2012 şi nu a obţinut cel puţin 50.000 de voturi la nivel naţional, la două alegeri naţionale succesive la care a participat cu candidaţi propuşi în perioada 2004-2012. Rezultatele obţinute, potrivit aceloraşi relaţii furnizate de către AEP, au fost, pentru perioada menţionată, următoarele:

  • în anul 2004 a obţinut un număr de 11 268 voturi pentru consilii judeţene şi locale şi 34.196 voturi pentru Camera Deputaţilor şi Senat;
  • în anul 2008 a obţinut un număr de 9 180 voturi pentru consilii judeţene şi locale;
  • în anul 2012 a obţinut un număr de 21 204 voturi pentru consilii judeţene şi locale.

Aceste date, arată Parchetul Capitalei reflectă neîndeplinirea obiectivelor la care se referă dispoziţiile art. 1 şi 2 din Legea partidelor politice (neobţinerea unui număr de cel puţin 50.000 de voturi la nivel naţional pentru candidaturile propuse în oricare dintre scrutinurile organizate pentru consilii judeţene, consilii locale, Camera Deputaţilor şi Senat), dar şi inactivitatea partidului, care se poate, astfel, constata, prin nepropunerea de candidaturi pentru două alegeri parlamentare succesive, în condiţiile legii.

Cum s-au apărat liderii PTPT

Partidul “Totul pentru Țară” a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii, ca neîntemeiată, arătând, în esenţă, că formațiunea a fost ţinta repetată a unor acţiuni neîntemeiate şi nelegale ale Ministerului Public – prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în anii 2007 şi 2012, ar fi intentat două acţiuni tendenţioase vizând, ca şi în prezenta cauză, dizolvarea şi radierea, din Registrul partidelor politice, a partidului:

în primul caz pentru neatingerea scopului prevăzut de art. 1 şi 2 din Legea partidelor politice, în cel de-al doilea caz pentru desfăşurarea de activităţi cu caracter fascist;

Ambele acţiuni, intentate în perioada anilor electorali, au fost respinse de către Tribunalul Bucureşti prin hotărâri irevocabile. Liderii PTPT susțin că astfel este evident că, prin discreditare şi intimidare, s-a urmărit un scop ilegitim, acela al împiedicării funcţionării partidului, care, datorită imaginii puternic negative create de acuzaţiile grave, preluate şi difuzate de presa centrală şi de media electronică, nu a mai avut capacitatea de a colecta resursele financiare şi de a găsi sprijinul candidaturilor la nivel naţional, unde nu ar fi putut obţine un rezultat electoral de minimum 2% din voturi, urmarea firească fiind aceea că, prin decizii proprii ale conducerii, s-a renunţat la depunerea de candidaturi pentru alegerile parlamentare din anul 2008 şi pentru cele din anul 2012 în 18 judeţe din ţară, cu excepţia a două candidaturi simbolice depuse, în anul 2012, pentru municipiul Bucureşti.

În acest context, se arată de către PTPT, inactivitatea partidului şi neatingerea scopului prevăzut de lege nu a fost rezultatul voinţei libere a partidului de a nu participa, în mod democratic, la viaţa politică în societatea românească, ci ele sunt rezultatul constrângerilor la care partidul a fost supus, pe de o parte, prin imposibilitatea sa de a mai găsi sprijin popular, iar pe de altă parte prin imposibilitatea de a procura resursele necesare susţinerii campaniilor electorale în 18 judeţe, sumele cerute de lege drept garanţii pentru depunerea de candidaturi fiind de 441.000 lei, pentru anul 2012, imposibil de colectat în condiţiile discreditării partidului; în plus, partidul în discuţie este un partid mic, neparlamentar, care nu a beneficiat niciodată de resurse din partea statului, fiind nevoit să colecteze fonduri de la simpatizanţi şi de la susţinători.

Liderii PTT au arătat că prevederile art. 47 şi 48 din Legea nr. 14/2003 nu sunt întrunite în cauză, rezultatele electorale obţinute de partid în anii 2008 şi 2012, sub pragul minim necesar cerut de lege, fiind, în mod preponderent, datorate acţiunii Ministerului Public, care a creat un puternic prejudiciu de imagine.

ALERTA METEO! Ciclonul ajunge AZI in Romania! Jumatate de tara, afectata

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI