Evenimentul Zilei > Actualitate > PREMIERĂ MONDIALĂ. Avram Iancu va parcurge, INOT 2.860 kilometri în 60 de zile. Traseul este SURPRINZĂTOR
PREMIERĂ MONDIALĂ. Avram Iancu va parcurge, INOT 2.860 kilometri în 60 de zile. Traseul este SURPRINZĂTOR

PREMIERĂ MONDIALĂ. Avram Iancu va parcurge, INOT 2.860 kilometri în 60 de zile. Traseul este SURPRINZĂTOR

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani cunoscut pentru performanţa de a străbate înot Canalul Mânecii, a plecat astăzi spre Munţii Pădurea Neagră, de unde şi-a propus să înoate, timp de 60 de zile, 2.860 de kilometri, de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră.

Startul oficial pe Dunăre va fi dat în 20 iunie la Donauschingen, în Munţii Pădurea Neagră. Sosirea este estimată în Portul Sulina pe 20 august, interval în care Iancu va străbate zece ţări şi patru capitale europene.

"Încerc să stabilesc o premieră mondială, deoarece voi parcurge acest traseu înot, numai în slip. Sunt 2.860 de kilometri, din care mi-am propus să parcurg o medie de 50 de kilometri pe zi. Dacă ne vom ţine de grafic, aceasta înseamnă că voi termina cursa în 60 de zile, iar în jurul datei de 20 august ar trebui să ajung în Portul Sulina", a declarat Avram Iancu, citatde Agerpres.

Pregătirile pentru acest eveniment au început în luna decembrie 2016, interval de timp în care Iancu a înotat aproape zilnic, a alergat pe munte şi a mers cu bicicleta.

"M-am pregătit încă de la 1 decembrie 2016, în bazinul de înot didactic din Petroşani. Am înotat acolo aproape zilnic. Apoi, când apele s-au dezgheţat, am început să înot în lacul Ştiurţ, din spatele casei mele. Am realizat şi două antrenamente mai lungi, pe râul Siret şi pe râul Mureş, unde am înotat câte 50 de kilometri într-o singură zi", a arătat bibliotecarul.

Potrivit acestuia, ideea de a înota pe tot cursul Dunării i-a venit după ce a recitit romanul "Pilotul de pe Dunăre" al lui Jules Verne, în care scriitorul prezintă povestea lui Ilia Bruş, un bărbat care a câştigat concursul de pescuit al Ligii Dunărene şi anunţa că va străbate tot fluviul cu o barcă, de la izvoare până la vărsarea în mare, trăind numai din peştele prins pe durata călătoriei.

 

"Am recitit romanul Pilotul de pe Dunăre, o călătorie fascinantă, căreia vreau să-i dau viaţă, în speranţa şi dorinţa ca generaţia tânără să regăsească plăcerea lecturii într-un mod clasic. În acelaşi timp, tinerii vor putea să urmărească pe telefoanele mobile evoluţia mea, pe GPS. Încercăm să facem astfel o simbioză între clasic şi modern, între carte şi internet, două lucruri care se completează reciproc", a explicat Iancu.

Potrivit acestuia, doar două persoane au reuşit până acum să străbată înot Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren şi labe de înot. Şase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat acelaşi parcurs, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

Avram Iancu a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore în care a parcurs 62 de kilometri prin apele reci care despart Franţa şi Marea Britanie.