Premieră. Medicii de peste Ocean au montat prima inimă din titan

Premieră. Medicii de peste Ocean au montat prima inimă din titan Inima din titan, premieră în lumea medicală. Sursa foto: Arhiva EvZ

Statele Unite. Premieră în lumea medicală. Un pacient în vârstă de 58 de ani este ținut în viață cu ajutorul unei pompe din titan care i-a înlocuit inima. Dispozitiul a fost conceput astfel încât să acopere în totalitate funcțiile organului vital.

Premieră în lumea medicală: dispozitivul care înlocuiește inima umană

„Inima” din titan este manufacturată de compania medicală BiVACOR și este suficient de puternică să susțină activitatea unui om adult și la fel de mică precum un organ adevărat. Dispozitivul de mărimea unui pumn nu este echipat cu diafragme sau camere flexibilie însă rezistă la coroziune și uzură mecanică.

Partea mobilă este ascunsă în interior, iar sângele este pompat cu ajutorul unui rotor magnetic. Alimentarea este asigurată de un controler extern portabil. A fost nevoie de zece ani de cercetare și zeci de teste pe animale pentru ca inima artificială să poată fi utilizată și în medicina umană.

Transplant de inimă

Sursa foto: 94088766 © Nataliia Mysik | Dreamstime.com

Un pacient în vârstă de 58 de ani a primit o nouă șansă la viață

Inima artificială a fost montată de doctorii de la Centrul medical Baylor St. Luke’s. Dispozitivul a funcționat fără greș vreme de opt zile, timp în care medicii au prelevat o inimă reală de la un pacient donator. „Sunt incredibil de mândru să fiu martorul succesului primului implant la om al TAH-ului nostru”, a declarat într-un comunicat fondatorul companiei, Daniel Timms.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, cel mai bun tratament pentru pacienții care suferă de insuficientă cardiacă râmâne în continuare transplantul. În fiecare an au loc cel puțin 6.000 astfel de transplanturi. Organele artificiale reprezintă doar o modalitate temporară de a prelungi viața pacienților care au această afecțiune.

Medici

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru moment nu se știe cât timp poate funcționa inima artificială în organismul uman

În ultimii douăzeci de ani, o singură inimă artificială a primit aprobarea organismului american pentru Alimente și Medicamente (FDA). Este vorba de inima artificială SynCardia. Dispozitivul medical este perceput ca o schimbare de paradigmă în lumea medicală.

Pentru moment nu se știe cât timp poate funcționa inima artificială în organismul uman. În schimb, în laborator dispozitivul din titan a funcționat și funcționează neîncetat de patru ani. „Impactul la nivel mondial al unui înlocuitor mecanic pe termen lung, viabil din punct de vedere comercial, al inimii umane care cedează va fi enorm”, se arată în rezumatul studiului clinic în curs.

Astfel, pentru pacienții care suferă de afecțiuni cardiace perioada de așteptare pentru o inimă nouă scade de la câțiva ani până la disponibilitate imediată.