Premiera medicală. Un dispozitiv implantat în coloana vertebrală îi poate ajuta pe pacienții paralizați să-și miște picioarele

Premiera medicală. Un dispozitiv implantat în coloana vertebrală îi poate ajuta pe pacienții paralizați să-și miște picioarele

Rezultatele studiului realizat de cercetătorii americani de la Universitatea din Louisville au fost publicate ieri în revista Brain.

Astfel, patru bărbaţi paralizaţi de la piept în jos au reușit să-și miște voluntar picioarele după ce li s-a implantat un dispozitiv electric în coloana vertebrală, rezultatele acestui studiu fiind un pas important în crearea unui nou tratament care să le permită persoanelor paralizate şi cu leziuni ale măduvei coloanei vertebrale să îşi recapete autonomia, relatează Reuters.

"Acest lucru este posibil deoarece terapia fizică poate imita unele aspecte ale stimulării electrice oferite de dispozitiv. Unul dintre aspectele pe care le relevă acest studiu este că pacienţii cu leziuni ale măduvei spinării au şanse mai mari de recuperare chiar şi fără această stimulare electrică. În prezent, pacienţii nu beneficiază de recuperare deoarece nu sunt consideraţi «investiţii profitabile». Ar trebui să reanalizăm ceea ce li se oferă, deoarece recuperarea poate duce la vindecare pentru mai mulţi pacienţi", susține Susan Harkema, specialist în recuperare neurologică la Spinal Cord Injury Research Center, afiliat Universităţii din Louisville, Kentucky, care a coordonat acest studiu.

Pe de altă parte, rezultatele pun sub semnul întrebării o presupunere-cheie despre leziunile de la nivelul măduvei coloanei, potrivit căreia tratamentul se bazează pe refacerea sau înlocuirea neuronilor afectaţi, de exemplu, cu celule-suşă, proceduri care s-au dovedit extrem de dificile.