PREMIERĂ MEDICALĂ. Bebeluș, născut după un transplant de uter: un succes remarcabil în domeniul infertilității

PREMIERĂ MEDICALĂ. Bebeluș, născut după un transplant de uter: un succes remarcabil în domeniul infertilității

O femeie din Suedia a născut un bebeluș, după ce a suferit un transplant de uter, într-o premieră medicală anunțată de întreaga lume, scrie BBC News.

Mama, în vârstă de 36 de ani, care s-a născut fără uter, a primit un uter donat de o prietenă în vârstă de 60 de ani. 

Jurnalul medical britanic The Lancet a anunțat că bebelușul s-a născut prematur în septembrie, cu o greutate de 1,8 kg, iar tatăl spune că fiul său este „uimitor”.

Tratamentul anti-cancer și diferite defecte din naștere sunt principalele motive pentru care femeile pot rămâne fără un uter funcțional. Dacă doresc un copil al lor, atunci singura opțiune este înlocuirea acestui organ. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Identitatea cupului din Suedia nu a fost dezvăluită, dar se știe că mama are încă ovare funcționale. Cuplul a trecut printr-o procedură de fertilizare invitro, pentru a produce 11 embrioni, care au fost congelați. Doctorii de la Universitatea din Gothenburg au făcut apoi transplantul de uter. Donatoarea era o prietenă de familie, de 61 de ani, care a intrat în menopauză în urmă cu 7 ani. 

Femeii i-au fost administrate medicamente pentru a a-i neutraliza sistemul imunitar, pentru a preveni respingerea uterului străin. La un an după transplant, doctorii au decis că este momentul pentru implantarea unuia dintre embrionii congelați și femeia a rămas însărcinată. 

Copilul s-a născut prematur, la 32 de săptămâni de sarcină, după ce mama a suferit o pre-eclampsie, iar rata bătăilor inimii copilului a devenit anormală. Atât mama, cât și bebelușul se simt bine acum. Într-un interviu anonim pentru agenția AP; tatăl a declarat: „A fost o călătorie destul de dificilă în ultimii ani, dar acum avem cel mai uimitor copil. Nu este diferit de alți copii, dar va avea o poveste frumoasă de spus”. 

Alte două echipe medicale au încercat să facă transplanturi de utere, anterior. Într-unul dintre cazuri, organul s-a îmbolnăvit și a trebuit eliminat după trei luni. Un alt caz s-a terminat cu o pierdere de sarcină. 

Profesorul Mats Brannstrom, care a condus echipa de transplant, a descris nașterea din Suedia ca pe un moment de mare bucurie.

„A fost o fericire fantastică pentru mine și pentru întreaga echipă, dar o senzație ireală din cauză că nu ne venea să credem că am ajuns aici. Succesul nostru se bazează pe mai bine de 10 ani de cercetări intensive pe animale și pregătire chirugicală pentru echipa noastră, și deschide o nouă posibilitate de tratament pentru tinerele femei din întreaga lume, care suferă de infertilitate uterină”, a spus el.