PREMIERĂ la Academia de Poliție. Trei studenți au ales să urmeze cariera părinților MORȚI ÎN MISIUNE. Vezi cine sunt cei trei!

PREMIERĂ la Academia de Poliție. Trei studenți au ales să urmeze cariera părinților MORȚI ÎN MISIUNE. Vezi cine sunt cei trei!

Anul acesta, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” au depus Jurământul Militar 517 studenți ai anului I. La festivitatea care a vut loc, astăzi, au mai participat și cei nouă studenți din Republica Moldova care urmează cursurile facultăților de Pompieri și Penitenciare. Prezent la ceremonie, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a anunțat o premieră: între cei peste 500 de studenți ai anului I, există „trei copii ai unor eroi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care și-au pierdut viața în misiune”. Oficiali din MAI au precizat, pentru EVZ, că este vorba despre studenți ai căror părinți au fost: un jandarm, un pilot și un polițist. Grație unui ordin al conducerii MAI ei beneficiază de intrarea la Academie, fără examenul de evaluare a cunoștințelor.

În cadrul ceremoniei desfășurate la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, vicepremierul Gabriel Oprea a transmis un mesaj de felicitare pentru toți studenții anului I, dar și de încurajare pentru cei trei studenți care au intrat la Academia de Poliție beneficiind de facilitatea oferită urmașilor angajaților MAI decedați în misiune, de a urma, fără susținerea examenului de admitere, cursurile instituțiilor de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne.

Condițiile concrete de admitere au fost aprobate de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, prin Ordinul nr. 108 din 14 iulie 2014 privind măsurile de sprijin acordate personalului militar încadrat într-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar şi familiilor acestora, precum şi familiilor personalului militar decedat, respectiv prin Ordinul nr. 35 din 13 martie 2014 privind măsurile de sprijin acordate poliţiştilor încadraţi într-un grad de invaliditate şi familiilor acestora, precum şi familiilor poliţiştilor decedaţi. 

În mesajul adresat de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a declarat: „Vreau să remarc astăzi - și știu că este o premieră pentru Academia de Poliție - că între cei peste 500 de studenți ai anului I, există trei tineri, trei copii ai unor eroi ai Ministerului Afacerilor Interne, foști colegi de-ai noștri care și-au pierdut viața în misiune.  În mod deosebit, vreau să-i felicit pe acești tineri, pentru că au avut puterea de a trece peste momentele deosebit de grele, cauzate de pierderea unui părinte, și au ales să meargă mai departe pe acest drum dificil al carierei militare, urmând exemplul părinților pe care i-au pierdut.  Și spun asta pentru că, la rândul meu, am trăit această dramă, pe când aveam doar 10 ani. Tatăl meu, căpitan în armata română, și-a pierdut viața în unitate. Așa cum fac astăzi cei trei tineri, și eu am ales să urmez modelul tatălui meu, am ales cariera militară. Este o satisfacție în plus pentru mine că am reușit anul acesta ca în Ministerul Afacerilor Interne spiritul de solidaritate și recunoștința față de oamenii noștri să poată îmbrăca și astfel de forme de suport pentru familiile și urmașii celor căzuți la datorie.”. 

Rareș, Mălin și Dan

Referitor la situația studenților admiși la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, în condițiile îndeplinirii criteriilor prevăzute de Ordinul nr. 108 din 14 iulie 2014 privind măsurile de sprijin acordate personalului militar încadrat într-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar şi familiilor acestora, precum şi familiilor personalului militar decedat, respectiv Ordinul nr. 35 din 13 martie 2014 privind măsurile de sprijin acordate poliţiştilor încadraţi într-un grad de invaliditate şi familiilor acestora, precum şi familiilor poliţiştilor decedaţi, MAI a transmis EVZ că au intrat în anul I:

Rareș, în vârstă de 19 ani

 - Facultatea de Poliție – Drept;

 - tatăl decedat în  accident de elicopter

Mălin, în vârstă de 20 de ani

 - Facultatea de Poliție, Ordine și Siguranță Publică, arma Jandarmi;

- tatăl – jandarm decedat urmare accident rutier în timp ce participa la verificarea/controlul unui vehicul

Dan, în vârstă de 19 ani

- Facultatea de Poliție – Drept;

- tatăl – agent de poliție decedat ca urmare a unui accident în timp ce dirija traficul rutier;  

Pentru a fi acceptați la Academia de Poliție, cei trei candidați au îndeplinit condițiile generale, au promovat proba psihologică și evaluarea fizică, dar nu au susținut probă de evaluare a cunoștințelor.

Nouă studenți din Republica Moldova

Gabriel Oprea a mai spus că, „la fel de important este pentru noi să continuăm să acordăm tot sprijinul fraților noștri din Republica Moldova, în sensul pregătirii unor ofițeri pentru ministerul de interne moldovean. Și mă bucur că la această ceremonie participă și cei nouă studenți din Republica Moldova, care se vor pregăti alături de colegii români.”.

„Prezența dumneavoastră aici este expresia faptului că România își respectă promisiunea de a contribui, în mod direct, la modernizarea instituțiilor de aplicare a legii din Republica Moldova.”, a declarat vicepremierul și ministru al Afacerilor Interne.