PREMIERĂ. Judecătorul care a retrocedat un sat este primul magistrat corupt care nu va primi pensie specială. "Îl laud pe Domnu’ că-s liber!"

PREMIERĂ. Judecătorul care a retrocedat un sat este primul magistrat corupt care  nu va primi pensie specială. "Îl laud pe Domnu’ că-s liber!"

Fostul președinte al Judecătoriei Ineu, Aurel Tripa, este primul magistrat care va lua o pensie obișnuită după ce a fost condamnat pentru corupție.

Președintele Traian Băsescu a semnat miercuri, 30 iulie, decretul privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Ineu a lui Aurel-Ștefan Tripa, ca urmare a condamnării definitive pentru săvârșirea unei infracțiuni, informa Administrația Prezidențială. Începând de duminică, 27 iulie, magistraţii eliberaţi din funcţie în urma unei condamnări definitive nu vor mai beneficia de pensia de serviciu, potrivit unui act normativ publicat joi în Monitorul Oficial. Ei vor beneficia de pensia în sistemul public. Proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputaţilor, în octombrie anul trecut, a ajuns ulterior la Senat, unde a fost amânat în mai multe rânduri. 

Prin decizia penală nr. 186 din 17.06.2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
 Condamnă pe inculpatul TRIPA AUREL ȘTEFAN, fost judecător în cadrul Judecătoriei Ineu, județul Arad, la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de influență.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Nadăşul, retrocedat cu locuinţe, biserică şi dispensar

 

Aurel Tripa este judecător din 1979 şi în perioada 1988-1996 a fost preşedintele Judecătoriei Ineu. Între 1997 şi 2004 a fost judecător la Tribunalul Arad, după care a revenit la Judecătoria Ineu. Anul trecut, el a decis, la primul termen de judecată, retrocedarea satului Nadăş (Arad), cu tot cu locuinţele ţăranilor, biserică şi dispensar. În total, aproape 9.000 de hectare de teren. Noii proprietari au chemat în judecată 20 de familii din Nadăş pentru a li se cere casele şi pământul. Primăria şi localnicii sunt revoltaţi şi au cerut, la rândul lor, anularea sentinţei.

 

În dosarul în care a fost condmnat, magistratul Aurel Tripa (64 de ani) de la Judecătoria Ineu (Arad) a cerut o mită de tot râsul, două telefoane Samsung Galaxy S4, pentru a interveni la un coleg să dea o sentinţă strâmbă. Era vorba de un proces privind dreptul de proprietate asupra unui teren care era pe rolul Tribunalului Arad.

 

"Îl laud pe Domnu’ că-s liber"

 

În plus, Tripa a mai cerut, "pentru colegii săi", suma de 1.000 de lei şi 600 de euro. "Io, dacă m-aş fi ocupat de chestiile astea, nu eram cu bani luaţi împrumut şi cu rate. Da’ îl laud pe Domnu’ că-s liber şi bine, mă!", se dădea curat judecătorul. Potrivit stenogramelor DNA, Tripa a rămas extaziat atunci când a văzut telefoanele pe care i le-a dat denunţătorul Horaţiu Haragea: "Uau, ce sculă!"

Deşi iniţial discutase ca unul dintre telefoane să ajungă la colegul de la Arad, Tripa a dat-o la întors, le voia pe amandouă: "Omu’ a vrut să cumpere unu ieri, no, păi dacă tu ai zis că nu vinzi... N-am, mă, n-am obligaţii". În privinţa procesului arăta cum a decurs întâlnirea cu judecătorul de la Arad: "Dom’le, dacă poţi, dă-i o casare cu trimitere şi trimite-o înapoi". Negocierile pentru procesul fraudat aveau loc în contextul în care procurorii DNA tocmai deschiseseră un dosar de corupţie Floriţei Boloş, magistrat tot la Judecătoria Ineu. Tripa stătea cu frică de procurorii DNA. "Tu ştii cum ăi cu astea, mă? Ăştia fac tot felu’ de… Telefonu’ meu îi ascultat 24 din 24, de când cu Floriţa. Şi nu ştiu dacă nu este şi autorizaţie de interceptare", spunea Tripa. El îl sfătuia pe denunţător să nu-l sune pe telefon niciodată, şi că oricum nu-l folosea. "Nu ştiu dacă mă crezi. Io nu…Io…şi acuma, telefoanele mele îs în birou… Doi, io în maşina mea nici nu mă apropii, mă! Io nu ştiu ce am în maşină. Da’ ăştia au tot felu’ de sisteme, io cred că am şi acasă, pus undeva, de mi-i groază şi să vorbesc în casă. Îi clar că-n birouri la Judecătorie…De aia am zis să tragi de acolo, că acolo, în faţă la Judecătorie sigur îs… Şi la noi în stâlp, acolo, aşa, pă alee, şi-aici îs puse", se dădea cunoscător ale anticorupţiei judecătorul. Tripa a fost reţinut şi arestat după ce a primit pachetul cu telefoanele pe care le-a dorit şi nu a avut timp să dea măcar un apel.

Acuzațiile procurorilor DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Timișoara au dispus pe 22 decembrie 2014, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului TRIPA AUREL ȘTEFAN, judecător în cadrul Judecătoriei Ineu, județul Arad, în prezent suspendat din magistratură, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  • În perioada octombrie-decembrie 2013, inculpatul Tripa Aurel Ștefan în calitatea sa de magistrat judecător în cadrul Judecătoriei Ineu jud.Arad, a pretins de la un denunțător sume de bani, respectiv 1.000 lei și 600 euro, din care a primit în mai multe tranșe 500 lei și 500 euro. De asemenea, inculpatul Tripa Aurel Ștefan a acceptat promisiunea de a primi, de la același denunțător, două aparate telefonice marca Samsung Galaxy S4, din care a primit unul în valoare de aproximativ 2.000 lei. Banii și bunurile au fost pretinse și primite în scopul de a-și exercita influența asupra unor colegi de serviciu, magistrați judecători de la Tribunalul Arad, pentru a-i determina să dispună o soluție în favoarea denunțătorului într-o cauză civilă în care acesta avea interes, privind un litigiu ce viza dreptul de proprietate asupra unui teren. La instrumentarea acestei cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.