PREMIERĂ. Interceptările din dosarul lui Dragoş Băsescu, păstrate în cauză în ciuda deciziei Curţii Constituţionale
- Ionu ţMure şan
- 18 martie 2016, 19:54
Interceptările din dosarul de corupţie al lui Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, rămân valabile, chiar dacă avocatul acestuia a cerut în cameră preliminară înlăturarea lor ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
Decizia a fost pronunţată în data de 11 martie şi nu a fost încă motivată de magistraţi.
Avocaţii lui Dragoş Băsescu şi ai omului de afaceri Ciprian Nistor au contestat pe rolul Curţii de Apel Braşov o decizie din 18 ianuarie a Tribunalului Bucureşti. Cu ocazia dezbaterilor pe contestaţie, avocaţii au cerut şi înlăturarea interceptărilor din dosar, urmare a deciziei date între timp de Curtea Constituţională.
Mai mulţi avocaţi au declarat pentru EVZ că soluţiile de admitere după invocarea nulităţii relative a interceptărilor SRI, chiar în condiţiile în care dosarele sunt în stadiul de cameră preliminară, vor fi dificil de obţinut, deoarece apărătorii sunt obligaţi să justifice în ce fel au fost prejudiciaţi clienţii lor.
Curtea Constituţională a decis că prevederile din Codul de procedură penală care dădeau posibilitatea altor “organe specializate ale statului” să realizeze acte de urmărire penală - pe lângă procuror şi ofiţerii de poliţie judiciară – sunt neconstituţionale.
Nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, Dragoş Băsescu, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a cerut un milion de euro de la un om de afaceri, promiţând că intervine la DIICOT pentru soluţionarea favorabilă a dosarului acestuia.
În acelaşi dosar a fost acuzat de complicitate la trafic de influenţă omul de afaceri Ciprian Nistor, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în altă cauză.
Potrivit rechizitoriului, pe 13 martie 2014, Dragoş Băsescu, împreună cu Nistor Ciprian, i-a cerut unui om de afaceri (denunţător în cauză) 500.000 de euro pentru o soluţie de respingere a arestării într-o contestaţie formulată de către DIICOT în dosarul ce îl privea pe acesta din urmă. El a mai cerut 500.000 de euro pentru o soluţie favorabilă în cauza respectivă, cât şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunţătorului.
"În sprijinul acestor pretenţii, inculpatul Băsescu Dragoş a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă organele judiciare respective şi chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus. Deoarece denunţătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen, inculpatul Dragoş Băsescu i-a propus acestuia ca soluţie încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro, eşalonat, pe o perioadă de până la doi ani, în funcţie de evoluţia dosarului", se arată în rechizitoriu.
Contractul trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanţă internaţională, pentru a nu trezi suspiciuni, precizează sursa citată.