NASA anunță că fumul incendiilor din Siberia a parcurs mai mult de 3.000 de km și a ajuns deasupra Polului Nord. E o premieră înfricoșătoare a istoriei recentă.
Potrivit NASA, care își susține afirmațiile cu fotografiile făcute din satelit, „fumul gros emis de incendiile forestiere a acoperit cea mai mare parte a Rusiei pe 6 august”.
În Yakutia ard 3,4 milioane de hectare de pădure
Numai în Yakutia, o zonă imensă și slab populată din nordul Siberiei, în acest moment ard peste 3,4 milioane de hectare de pădure, anunță agenția meteo Rosguidromet. Mai mult, meteorologii apreciază că situația „continuă să se înrăutățească cu o tendință în creșterea numărului incendiilor și a zonei în care au loc acestea”. Sunt afectate multe zone „greu accesibile și îndepărtate”, dar fumul gros se răspândește pe suprafețe mult mai mari ".
De asemenea, autoritățile anunță că și celelalte incendii din Siberia par să se extindă.
Chiar dacă este dificil pentru oamenii de știință să facă legătura între un incendiu forestier și schimbările climatice, acesta din urmă face aceste dezastre mai probabile și mai virulente, savanții ruși observă că incendiile actuale sunt o consecință a creșterii globale a temperaturilor.
Rusia nu pare foarte interesată să stingă incendiile
La sfârșitul lunii iulie, pompierii și autoritățile locale din Yaktia le-au declarat reporterilor AFP că nu au suficienți oameni, echipamente și alte resurse pentru a face față unor asemenea incendii.
Ecologiștii pun la îndoială, dacest domeniueea ce privește stingerea incendiilor. E vorba. în primul rând, de un decret guvernamental din 2015 care permite autorităților locale să ignore incendiile dacă estimează că stingerea acestora ar costa mai mult decât daunele pe care le-ar provoca. Potrivit lui Alexei Laroshenko, specialist în această problemă la Greenpeace Rusia, incendiile au devastat deja 14,96 milioane de hectare în această țară de la 1 ianuarie, în cel mai rău an de după 2012.
Luni, experții ONU în domeniul climei (IPCC) au publicat un raport în care susțin că umanitatea este „incontestabil” responsabilă de schimbările climatice și nu are de ales decât să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră, dacă dorește să limiteze consecințele, notează Le Figaro.