Premieră în România. În Neamţ se vor produce reactoare de 200 de tone. Foto
- Antonia Hendrik
- 11 octombrie 2023, 18:49
Comes Neamţ, lider în Europa de Est în ceea ce privește producția de utilaje tehnologice pentru industria de petrol şi gaze, chimică, petrochimică, energetică şi nucleară, va produce reactoare.
Reprezentanții companiei din Neamţ au încheiat, în septembrie 2023, un contract pentru realizarea a două echipamente uriașe în ceea ce priveşte, dincolo de detaliile tehnologice de ultimă generaţie, volumul lor.
Reactoarele de hidrogenare, de mari dimensiuni, parte a unui proiect petrochimic în România, inclus în strategia națională de securitate energetică și de mediu, sunt produse pentru prima dată la noi în ţară de către COMES S.A.
Reactoare de 200 de tone. Cât costă construcția lor
Investiția totală pentru construcția acestora se ridică la peste milioane de EURO. Cele două reactoare, din instalația HDV a unei rafinării importante, au fost inițial construite prin adaptarea unor reactoare existente într-un combinat chimic, care urmau să fie casate.
Sursa foto: Facebook
Inovaţia a constat în transformarea unei coloane utilizate în industria de amoniac la industria de prelucrare a petrolului. Modificările au condus la funcționarea coloanei de sinteză a amoniacului ca reactor de hidrofinare distilat de vid, proces ce a necesitat parametri diferiţi de funcţionare, la o temperatură aproape dublă (de la 200 grade la 380 grade).
Aceste reactoare adaptate încă sunt funcţionale în rafinărie, după ani, în instalația de hidrofinare motorină la standard Euro5, urmând a fi înlocuite pentru o durata de viață de de ani.
Premieră în România
COMES S.A. va fabrica în premieră cele două noi reactoare şi implicit le va moderniza în scopul eficientizării procesului de producţie (creştere cu 24% a cantităţii de motorină produsă) şi îmbunătăţirea calităţii carburantului.
Proiectul pentru cele reactoare este dezvoltat în etape. Prima fază- partea de proiectare mecanică este finalizată. Ne aflăm în stadiul de procurare a materiei prime. Este vorba de:
- carbon aliat placat cu otelinox
- grosimi virole de mm
- masă brută de peste TONE/REACTOR
- lungime aprox. ml
- diametru exterior aprox. ml,
- componente interioare complexe pentru stocarea hidrogenului
De asemenea, compania mai anunţă că reactoarele noi vor fi puse în funcțiune în primul trimestru din 2024.