Premieră în România. Cum sunt ajutați supraviețuitorii de cancer

Premieră în România. Cum sunt ajutați supraviețuitorii de cancer

În România a fost lansat "Ghidul supraviețuitorului de cancer", elaborat de Societatea Europeană de Oncologie Medicală și Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer, care reprezintă o premieră.

„Ghidul supravieţuitorului de cancer”  are 70 de pagini și a fost tradus în zece limbi, cuprinzând date legate de sprijinul care poate fi acordat supraviețuitorului pentru a face față realității, modalitățile de îngrijire după tratamentul de cancer dar și modalități de prevenire și depistare din timp a unor noi tumori de către pacienți și familiile lor.

,,Ghidul a ajuns deja în formă electronică, urmează să îl tipărim și să-l distribuim asociațiilor din țară”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Laszlo Csaba, directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS), a declarat că planificarea supraviețuirii înseamnă în cele mai multe cazuri și instrumente, ghidul reprezentând cel mai bun mijloc care poate fi oferit bolnavilor dar și membrilor familiei lor . Cu ocazia Zilei Internaționale a Supraviețuitorului de Cancer, va fi lansată și o platformă online pentru testarea biomarkerilor în cancerul pulmonar, potrivit rfi.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

,,Această platformă ne ajută să câștigăm timp pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar.  Platforma Unică pentru Voucherul Electronic va funcționa ca o placă turnantă între toți actorii implicați în testarea biomarkerilor și va fluidiza, accelera și scădea efortul, timpul și prețul asociate acestor testări. Accesul în platformă necesită doar câțiva pași, extrem de simpli și eficienți, prin care medicul recomandă analizele și primește rezultatul pentru a prescrie tratamentul adecvat”, precizează doctor Gabriela Saulea, coordonator Programe Medicale FABC.

Zeci de mii de români, diagnosticați anual de cancer 

Zeci de mii de români sunt diagnosticați cu un tip de cancer, anul trecut, peste 83.000 de români primind acest diagnostic, potrivit Global Cancer Observatory. Cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de sân sunt cele mai întâlnite tipuri de cancer în România. Cea mai mare incidență în România continuă să o aibă cancerul pulmonar (13,6%),  urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) și de cancerul de sân (11,5%).

Următoarele tipuri de cancer, ca incidență, sunt cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) și cancerul de uter (3%), potrivit Globocan. Aceste tipuri de cancer au cea mai mare incidență în România și reprezintă aproape 70% din totalul cazurilor de cancer. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, numărul pacienților oncologici rămaşi în evidenţă în anul 2018 a fost de 490.655 față de 479.454 rămaşi în anul 2017 și 471.498 în 2016 .