Premieră în România. Colegiul Medicilor propune ca victimele unui malpraxis să fie despăgubite în faza de pre-litigiu

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mulți pacienți sunt victimele unui malpraxis ce rezultă fie dintr-o greșeală, fie dintr-o neglijență profesională. Însă procesul pentru denunțarea malpraxisului poate fi îndelungat, iar victima poate aștepta ani buni până să fie despăgubită, în special dacă se ajunge în fața instanței.

În acest context, Colegiul Medicilor propune acum ca pacienții care sunt victimele unui malpraxis să poată fi despăgubiți încă din faza de pre-litigiu.

Însă acest lucru va putea fi posibil doar în baza unei înțelegeri amiabile între medic, societatea de asigurare emitentă a poliței de malpraxis și pacient. De asemenea, această procedură nu va elimina posibilitatea pacientului de a se adresa unei instanțe.

Pacientul supus unui malpraxis ar putea fi despăgubit în faza de pre-litigiu

O dezbatere pe această temă a avut loc în Aula Alexandru Brăescu a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” din Iași, fiind organizată de către Colegiul Medicilor. În acest context, participanții au discutat cum se poate ajunge la o înțelegere amiabilă între medic, societatea de asigurare emitentă a poliței de malpraxis și pacient, care să permită ulterior despăgubirea acestuia încă din faza de pre-litigiu.

„În partea de pre-litigiu, propunem introducerea unei noi proceduri prin care un expert medical independent să stabilească dacă este malpraxis sau nu și în baza acestei expertize medicale pacientul să poată fi despăgubit fără a apela neapărat la instanța de judecată și fără ca medicul să apară ca pârât într-un dosar civil.

 De asemenea, propunem ca și în fața instanței de judecată, expertiza să fie făcută de un expert medical independent și nu de Institutul de Medicină Legală”, potrivit Nicoletei Popescu, avocat al Colegiului Medicilor din România.

O altă propunere are în vedere ca medicul să aibă calitatea de „intervenient forțat”, calitatea de pârât urmând să fie preluată de asigurător care va plăti și despăgubirile.

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România a menționat la rândul ei că propunerile discutate pot să elimine multe dintre blocajele existente în momentul actual în sistem și să permită pacienților să fie despăgubiți mult mai rapid.

„În plus, analiza conduitei profesionale a medicului poate duce la sancțiuni disciplinare din partea Colegiului Medicilor din România, care pot ajunge până la retragerea dreptului de liberă practică. Clarificarea condițiilor în care medicul poate răspunde chiar și penal pentru deciziile sale este deopotrivă necesară pentru îndrumarea practicii judiciare in acest sens”, a spus aceasta.

Înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară

Reprezentanții Colegiului Medicilor s-au întâlnit și în luna noiembrie a anului 2022, atunci când s-a discutat despre înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară.

Asta presupune ca medicii care cunosc foarte bine practica medicală să poată oferi expertiză medicală instanțelor civile astfel încât să lămurească dacă este un caz de malpraxis sau nu. În prezent, expertiza este realizată de către serviciile de medicină legală la nivel teritorial și respectiv Institutul Național de Medicină Legală, potrivit bzi.ro.