Premieră medicală în Republica Moldova după ce un doctor a primit primul vaccin Covid-19 din țară. Dozele au fost trimise chiar de România.
Primul vaccin Covid-19, primit din România, a fost administrat marți în Republica Moldova unui doctor.
Anunțul a fost făcut pe Facebook de președintele țării, Maia Sandu. Un cadru medical este prima persoană vaccinată din Moldova.
Președintele Maia Sandu a anunțat că marți un cadru medical a fost vaccinat anti-Covid. Este prima persoană din Republica Moldova care se imunizează. Sunt folosite vaccinurile donate zilele trecute de România, iar prioritate au cadrele medicale.
Primul vaccin Covid-19 din Moldova, primit de un doctor
„Azi a fost administrat primul vaccin în Republica Moldova.
Este o zi importantă pentru noi toți - astăzi prinde viață speranța că, după lucrătorii din prima linie, vom reuși să vaccinăm cât mai mulți cetățeni și vom reveni la normalitate.
Prima tranșă de vaccinuri va fi folosită pentru imunizarea personalului medical din prima linie. Trebuie să protejăm viața și sănătatea medicilor ca ei să ne poată ajuta în continuare să ieșim cu bine din pandemie (...) Vă asigur că depunem toate eforturile pentru ca și cetățenii noștri să aibă acces cât mai rapid la vaccin”, a anunțat Maia Sandu pe Facebook.
Primul medic de la Spitalul Clinic Republican a fost vaccinat împotriva COVID-19. Este vorba despre Alexandru Botizatu, șeful departamentului Anesteziologie la SCR.
„Nu am simțit nicio durere”, a spus medicul.
Următoarea a fost imunizată Iana Cotorcea, șefa secție Anesteziologie la Spitalul Clinic Republican.
„Mă simt foarte bine. Mă bucur că vaccinul a ajuns în Republica Moldova. Ştim că pot fi recţii adverse de la oricare vaccin. Însă nu mă tem, sunt sigură în calitatea vaccinului ajuns în ţară. Chiar am solicitat sa fiu vaccinată printre primii pentru că este singura soluție pentru a limita transmiterea virusului”, a spus Iana Cotorcea.
România, lăudată la nivelul UE pentru inițiativa luată
Comisarul european pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič, a lăudat oferta României pentru Republica Moldova, după ce țara noastră a trimis, sâmbătă, peste 20.000 de doze de vaccin peste Prut.
"Mulțumesc României pentru oferta generoasă și rapidă de vaccinuri către Moldova.
Mecanismul European de Protecție Civilă al Uniunii Europene continuă să faciliteze solidaritatea în timpul pandemiei. Sprijinirea vaccinării la nivel global este esențială pentru gestionarea epidemiei COVID-19", a scris Lenarčič.
Citește și: Vaccinul din Rusia, Sputnik V, eficiență de 91,6%. O publicație de prestigiu îl laudă