Premieră în materie de evaziune, criptomonedele si tranzacțiile cu ele, noua metodă de făcut bani a infractorilor

Premieră în materie de evaziune, criptomonedele si tranzacțiile cu ele, noua metodă de făcut bani a infractorilor Sursa: Facebook

Descinderi de proporții în județele Dâmbovița, Ilfov, Olt, dar și București. Nu mai putin de 17 mandate de percheziție domiciliară au fost emise, dintre care 6 în județul Dâmbovița, 9 în municipiul București, unul în județul Ilfov și unul în județul Olt și 19 persoane urmează să fie duse la audieri. Acuzațiile sunt de prejudiciere a bugetului statului cu peste 3 milioane de lei prin evaziune fiscală legat de monede virtuale.

Practic , vorbim despre o premiera în această materie, evaziunea a constat în faptul că anual trebuiau să completeze o declarație pentru a-și declara veniturile provenit din tranzacții cu monede virtuale, lucru pe care cele 19 persoane vizate de dosarul penal nu l au făcut. Monedele care ar fi fost folosite erau Bitcoin și Shiba, undele dintre cele mai cunoscute pe aceasta a piață. Cele 19 persoane sunt acuzate pe lângă evaziune fiscală și de constituirea unui grup infracțional organizat și prejudiciul este de 3500000 de lei. 

Potrivit unui studiu făcut de Ipsos România, la începutul acestui an , patru din 10 români dețin sau au deținut criptomonede și 84% dintre ei doresc să facă astfel de investiții. În acest context, potrivit aceleiași surse doar 1.319 de plătitori de taxe au declarat venituri din tranzacțiile cu monede virtuale în 2020 deși piața din România este în plină ascensiune.

În comparație cu 2019, numărul contribuabililor care au declarat venituri din tranzacțiile cu criptomonede a fost de 33.155, de 25 de ori mai mare ca în 2020. Și veniturile declarate au scăzut de la 2.27 miliarde de lei in 2019, la 121,48 milioane de lei in 2020. În acest context și impozitele încasate de statul român în contul acestor venituri s/au redus de 20 de ori, de la 224,8 milioane de lei în 2019 la 12,15 milioane de lei în 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

La momentul apariţiei, Bitcoin valora în jur de 2 dolari

La început, valoarea Bitcoin era negociată de utilizatori, iar prima tranzacție a avut loc în 2010, când un utilizator a cumpărat două pizza cu 10.000 de Bitcoins. De atunci moneda a trecut prin numeroase cicluri de apreciere și depreciere. În 2011 valoarea a crescut rapid de la 0,32 dolari la 30 de dolari și s-a întors la fel de rapid la 2 dolari.

Criptomoneda este folosită de un număr tot mai mare de afaceri și persoane. Acestea includ afaceri fizice, cum ar fi restaurante, firme de avocatură și servicii online populare cum ar fi WordPress, Reddit și Flattr.

De exemplu în martie 2014  valorarea tuturor bitcoinilor aflaţi în circulaţie depăşea suma de 8 miliarde de dolari şi bitcoini în valorare de milioane de dolari fiind schimbaţi zilnic.

Evoluţia monedei a fost spectaculoasă de-a lungul anilor, Bitcoin atingând o altă etapă în cursa sa în 2020, crescând cu 9% până la un nou record istoric de aproximativ 19.860 dolari, peste maximul anterior de 19.783 dolari din decembrie 2017.