Premieră în Bucureşti: Festival medieval la Curtea Domnească
- Carmen Anghel
- 1 septembrie 2015, 14:37
Festivalul medieval Curtea Domnească se va desfășura în perioada 25 – 26 septembrie 2015 in București, la Muzeul Curtea Veche. O premieră pentru Bucureşti.
Aceasta este prima ediţie a festivalului, dar se ştie că în ultima vreme acest tip de manifestări, care aduce istoria aproape de oamenii de astăzi are mare succes la public. În ţară sunt mai multe asemenea festivaluri, dar în Bucureşti este o premieră.
De ce un festival medieval în Bucureşti, ce poveste ne spune el ? „Are legătură cu legenda fondării Bucureştiului şi îi aduce aici, la Bucureşti, pe trabanţii olandezi, mercenari profesionişti ai acelei perioade. Nu ştiu dacă au fost în armata medievală a Ţării Româneşti, însă au fost cu siguranţă prezenţi în luptele împotriva turcilor. dincolo de restituiri din strategiile militare, vor fi ateliere dedicate pieselor de harnaşament şi de armură. Va fi un eveniment interactiv cu publicul: tragere la ţintă cu arcul tradiţioal, reguli cavalereşti sau cum se ţine o spadă”, ne-a declarat istoricul Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti.
„Eu imi doresc pentru publicul care preferă astfel de evenimente sau pentru cei care nu se aşteaptă să întâlnească aşa ceva în Bucureşti – va fi o surpriză, să coboare mai uşor în istorie să ofere un pic de timp din viaţa lor pentru asta. Aşa vor reuşi să valorizeze, pe deoparte, nu numai povestea darşsi patrimoniul cultrural conservat care vine de acolo, iar pe de daltă parte, vor preţui mai mult fiecare clipă interesantă a vieţii lor. O vor vedea la timp, fără să o piardă, aşa cum este şi acest festival”, adaugă istoricul.
Iată câteva elemente din programul Festivalului. Vineri 25 septembrie : La ora 17:00 va fi o Conferinţă despre luptele şi portul militar în perioada medievală - Trabanţii Negrii - şi cum s-a ajuns la HEMA (Historical European Martial Arts) susţinută de Asociaţia Societas Milites Getae. Sâmbătă 27 septembrie, la ora 11:00, va fi parada de deschidere, care înseamnă o defilare între Hanul Manuc şi Muzeul Curtea Veche unde se va prezenta onorul. După salut, garda se va retrage în pas spre fosta Sală a Tronului.
Programul festivalului este plin de tot felul de evenimente, ateliere, activităţi interactive : Atelier pentru copii de „ Arhitectură Medievală la Curtea Veche” cu Asociaţia Istoria Artei. Lupte demonstrative cu arme specifice perioadei secolului al XV-lea (10 reprize a câte 3 minute în două serii dimineaţa şi seara). Reprezentaţiile vor fi însoţite de explicaţii cu privire la echipament şi stil de luptă. După terminarea demonstraţiilor un membru SMG va explica modul de luptă specific sec. al XV-lea practicat în cadrul HEMA (Histrorical European Martial Arts) şi impactul acestui sport în Europa. „ Şcoala Micului Scutier" - Activităţi pentru copii, care se vor fi iniţiaţi în tainele armelor şi elementelor de armură. Tir cu arcul tradiţional pentru vizitatori sub îndrumarea membrilor SMG, alături de prezentarea unui Cort de campanie specific perioadei la intrarea căruia va fi montat un rastel cu arme. Festivalul se va închide duminică, 27 septembrie cu o paradă, în care membrii SMG vor purta torţe.