Evenimentul Zilei > Social > PREMIERĂ. Felul în care ÎMBĂTRÂNESC europenii, cercetat prin spectacole de teatru
PREMIERĂ. Felul în care ÎMBĂTRÂNESC europenii, cercetat prin spectacole de teatru

PREMIERĂ. Felul în care ÎMBĂTRÂNESC europenii, cercetat prin spectacole de teatru

Primul festival de Teatru și Știință începe joi la Timișoara, parte a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești, eveniment care anul acesta a ajuns la ediția a XX-a.

Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival are loc sub egida European Theatre Convention, cea mai vastă și longevivă rețea continentală de instituții teatrale, care reuneşte 40 de teatre din 25 de țări, în perioada 16 – 18 aprilie.

Despre acest proiect susținut de Comisia Europeană prin programul Cultura, managerul Teatrului Naţional Timişoara, Ada Hausvater, spune: „The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, primul festival al European Theatre Convention, este un statement.  Opt teatre publice – patru din Germania, două din România, unul din Croația și unul din Slovacia au decis – au avut curajul să lucreze împreună în interiorul unui proiect de maximă actualitate: Art of Ageing. Implicațiile? Extrem de multe, și aș enumera doar câteva: armonizarea diferențelor de ordin estetic, exploatarea particularităților culturale și ale celor lingvistice, provocările financiare și legislative. Cum a fost? Care sunt rezultatele? Vă invităm să le descoperiți la Timișoara, la Teatrul Național, între 16 și 18 aprilie, într-o minunată primăvară a teatrului european”.

 The Art of Ageing (Arta de a îmbătrâni) are ca scop cercetarea felului în care îmbătrânesc societățile.  Au fost investigate, de către specialiști, provocările demografice, politice, sociale, biologice și economice pe care le ridică acest lucru. Ulterior, rezultatele cercetărilor au fost transpuse în piese de teatru de către dramaturgi, și apoi, regizate, în cadrul unor spectacole, realizate în tandem, de câte un teatru din germania și altiu din Europa.

Art of Ageing – 1st Theatre & Science Festival reunește cinci coproducții europene. Astfel, publicul va avea ocazia unică de a urmări un concept unitar, de interes social, în marea diversitate și bogăție de idei pe care o presupune spectacolul de teatru și în maxima concentrare artistică și tematică creată de festival. Este vorba de spectacolele Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân de Peca Ștefan / Teatrul Național din Timișoara – Badisches Staatstheater Karlsruhe (joi, 16.04, ora 18.00, Sala 2, spectacol în română și germană, cu supratitrare în engleză), Căpșunile și orfanii, un concept al Werkgruppe2 / Teatrul Național Craiova – Staatstheater Braunschweig (joi, 16.04, ora 21.00, Sala Mare, spectacol în română și germană, cu supratitrare în engleză), FEN FIRES de Nino Haratischwili / Deutsches Theater din Berlin și Teatrul Național Slovac din Bratislava (vineri, 17.04, ora 18.00, Sala 2, spectacol în germană și slovacă, cu supratitrare în engleză), I’m afraid we know each other now de Ivor Martinić / Gavella Theatre, Zagreb (vineri, 17.04, ora 21.00, Sala Mare, spectacol în croată, cu supratitrare în engleză), același text fiind subiectul unui spectacol complet diferit, prezentat de Theater und Orchestra Heidelberg (sâmbătă, 18.04, ora 18.00, spectacol în germană, cu supratitrare în engleză).

De sâmbătă, 18 aprilie, până miercuri, 22 aprilie, la Timișoara  continuă prima parte a FEST – FDR care propune o serie de reprezentații de excepție,  în selecția operată de teatrologul Oana Borș.

 

 

 

Prima parte a FEST-FDR se va încheia miercuri, 22.04, unde, de la ora 21, la Sala Mare a TNTm va avea loc concertul extraordinar  Subcarpați + Orchestra.