Predoiu vrea și alte pensii speciale. În plin scandal legat, ministrul Justiției face alte propuneri care îi irită pe români

Predoiu vrea și alte pensii speciale. În plin scandal legat, ministrul Justiției face alte propuneri care îi irită pe români Cătălin Predoiu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Justiției a propus ca și grefierii și specialiștii IT din instanțe să primească pensii speciale, la finalul activității.

Cătălin Predoiu a semnat un proiect de lege prin care grefierii urmează să primească pensii speciale, ca și magistrații, dar nu după 25 de ani de activitate, ci la împlinirea vârstei de 60 de ani.

Propunerea făcută de ministrul Justiției vine într-un moment nepotrivit, deoarece coaliția de la Guvernare, compusă din PSD, PNL și UDMR ar trebui să discute un proiect de lege pentru eliminarea acestor drepturi pensie, inclusiv și în cazu magistraților. În caz contrar, o tranșă importantă din PNRR, de 3.5 miliarde de euro, nu va mai fi primită de România.

Tocmai din acest motiv, Ministerul Muncii a trimis o notă la Ministerul Justiției prin care anunță că nu este de acord ca aceste categorii de personal să primească pensii speciale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este cunoscut faptul că magistrații au cele mai mari pensii speciale, cuatumul mediu al acestora fiind de 21.000 de lei/lună.

Ce pensii speciale ar urma să primească grefierii

În proiectul său, Predoiu susține ideea ca grefierii și IT-iștii să primească pensii de serviciu, adică pensii speciale, la un nivel de 65 la sută din media salariilor brute lunare, din ultimele 12 luni de activitate, la care să se adauge și sporurile permanente.

Cu alte cuvinte, dacă azi, brutul unui grefier cu 30 de ani vechime este de peste 10.000 de lei, pensia de serviciu încasată de acesta, la împlinirea vârstei de 60 de ani, este de 6.500 de lei.

Ce categorii vor mai primi pensii speciale

Ministrul Justiției vrea ca aceste pensii speciale să fie acordate grefierilor judiciari, grefierilorde de la instanțe și de la parchete, arhivarilor, dar și șoferilor și experților criminaliști.

Predoiu spune că prin aceste pensii aceste categorii de personal ar urma să primească o comopensație pentru munca depusă.

”Toate aceste reglementări au la bază intenția de recompensare a personalului pentru munca desfășurată în acest domeniu, precum şi încurajarea și obținerea, în cadrul sistemului judiciar, a stabilității și performanței profesionale a personalului angajat, pentru ca, în final, actul de justiție să se realizeze în condiții cât mai bune”, se arată în motivarea Ministerului de Justiție, trimisă Guvernului României, informează știripesurse.ro.