Ministrul Cătălin Predoiu a declarat, azi, la Congresul Avocaţilor, că cel mai important obiectiv este adoptarea celorlalte două Coduri, de procedură civilă şi penală.
"Cel mai important obiectiv pe care îl menţinem pe agendă este adoptarea celorlalte două Coduri de procedură civilă şi penală, care să încheie proiectul început cu foarte mulţi ani în urmă, continuat cu mult vizionarism de către toţi miniştrii de Justiţie şi dus la capăt într-un mod lăudabil de cele două comisii speciale ale Parlamentului", a declarat Predoiu.
Un alt punct important pe agenda ministerului este revizuirea strategiilor de reformă în justiţie. Ministrul a afirmat că vor fi făcute şi studiile de impact pentru cele două Coduri, urmând ca ele să fie extinse la toate cele patru Coduri, cel Civil şi Penal fiind deja asumate în Parlament.
Declaraţia vine ca răspuns la criticile potrivit cărora MJ trebuia să facă aceste studii în momentul depunerii proiectelor de Coduri în Parlament. "Am fost destul de criticaţi în legătură cu absenţa acestor studii de impact înainte de adoptarea Codurilor de către Parlament. Motivul pentru care aceste studii s-au făcut şi se vor face după adoptarea codurilor este acela că trebuie să avem în vedere toate prevederile codurilor, aşa cum vor fi fost ele adoptate de către Parlament.
Nu în ultimul rând, nu putem face un studiu de impact sectorial doar pe Codurile substanţiale, fără să avem şi Codurile de procedură. De fapt, ele vor cântări cel mai greu în aceste studii", a explicat ministrul, care a mai spus că se aşteaptă ca proiectele de Coduri de procedură civilă să fie supuse unui "tir de critici, de dezbateri, absolut firesc într-o societate deschisă".
Avocaţii pot da capital de încredere codurilor "Îi invit pe membrii profesiei de avocat de a se implica în aceste dezbateri", a precizat el. Ministrul a acuzat necunoaşterea domeniului de către persoane care au "acaparat" lucrările de adoptare a Codurilor. "Lucrările de adoptare a Codurilor în Parlament au fost, pe alocuri, acaparate de persoane care nu au avut întotdeauna cunoştinţă despre proiectul în sine sau nu au avut întotdeauna profunzimea unor cunoştinţe de specialitate care să le permită evaluări şi critici", a afirmat ministrul.
El le-a spus avocaţilor că au o obligaţie de a se implica mai activ, profesionist, în aceste dezbateri, indiferent de locul în care ele se desfăşoară: într-o sală de seminar, la universitate, la minister, la Parlament sau în faţa camerelor de luat vederi. "Noi nu vom face o treabă încheiată, profundă, dacă vom adopta doar Codurile, fără să şi le transferăm în capital de încredere, absolut necesar pentru a fi bine primite de către public", a declarat Predoiu.