Precedentul „Arena Națională” schimbă legea. Avizele ISU vor putea fi obținute mai ușor

Precedentul „Arena Națională” schimbă legea. Avizele ISU vor putea fi obținute mai ușor

Printre cele mai importante modificări propuse, se numără: reducerea numărului de documente necesar eliberării avizelor, eliminarea rapoartelor de expertiză, aprobări mai puține pentru spații reduse sau pentru anexe, reducerea costurilor, acceptarea declarațiilor de performanță la foc, din UE, pentru construcțiile din România

După scandalul din jurul aprobării autorizației de funcționare pentru „Arena Națională” și după numeroasele critici la adresa sistemului birocratic care îngreunează eliberarea avizelor PSI, mai ales după tragedia de la Club Colectiv, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a propus conducerii MAI o serie de măsuri prin care vrea să schimbe modalitatea de emitere a autorizației de securitate la incendiu.

Vă prezentăm cele șapte modificări importante propuse de către IGSU, explicate de specialiști pentru cititorii „Evenimentul zilei”:

1.Scăderea costurilor administrative necesare obținerii avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu, prin reducerea documentelor care trebuie depuse în vederea eliberarii acestor acte.

Ne puteți urmări și pe Google News

La acest punct, IGSU cere eliminarea raportului de expertiză care necesită o cheltuială în plus pentru proprietarul care vrea să reamenajeze sau să își construiască o clădire. S-a propus și eliminarea documentațiilor tehnice aferente instalațiilor utilitare, precum cele de alimentare cu apă, canalizare etc. care sunt trecute în documentația tehnică. Aceste utilități vor fi trecute în scenariul de securitate la incendiu.

2.Responsabilizarea pro iectantului în ceea ce privește elaborarea documentației tehnice în conformitate cu reglementările în vigoare pentru construcțiile noi.

Oficialii IGSU ne-au explicat că proiectantul va fi cel care va elibera documentația PSI, eliminând, astfel, angajarea unui alt specialist care să îl coste pe proprietar alți bani și altă perioadă de timp.

3.Eliminarea situațiilor care au condus la blocaje sau la costuri suplimentare în obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Specialiștii IGSU cer eliminarea perioadei de șase luni, valabilă pentru o expertiză tehnică, deoarece, de multe ori, din cauza birocrației, celor care solicită autorizația ISU le expiră termenul și trebuia să plătească pentru o nouă expertiză.

4. Reglementarea unor situații, reieșite din practică, care nu erau acoperite de textele în vigoare, precum intervenția asupra unei cladiri existente neautorizate, în sensul că întreg obiectivul la care se execută lucrări de modificare și/sau de schimbare a destinației trebuie conformat la foc.

Dacă proprietarul unei clădiri vrea să își ridice o anexă sau să modifice doar o parte din spațiu - cum a fost cazul Club Colectiv, din clădirea Pionierul - se va solicita avizul doar pentru acea parte, nu pentru toată clădirea.

5. Armonizarea normelor metodologice cu noua legislație și cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European.

Înseamnă, practic, că o declarație de performanță pentru o construcție, precum acoperișul de la Arena Națională, de exemplu, adusă din țările UE este valabilă pentru emiterea autorizației de securitate la incendiu, fără a mai fi necesară testarea sau verificarea de către specialiștii ISU, ca până acum.

6. Realizarea unui instrument de lucru facil pentru proiectanți, prin includerea Metodologiei de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu, în același proiect de reglementare cu Normele metodologice de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu și protecția civilă.

Specialiștii IGSU au propus unificarea a două ordonanțe, prin abrogarea uneia și completarea celeilalte, care fac referire la aceeași activitate. 7. Eliminarea posibilității întocmirii scenariilor de securitate la incendiu de către deținatorii brevetului de pompier specialist, pentru categoriile de construcții si amenajări care nu intră sub incidența HG nr. 739/2006.

În prezent, numai deținătorii brevetului de pompier specialist pot să întocmească scenarii de securitate la incendiu, indiferent de spațiul pe care îl are o firmă, fie hală, fie un cabinet de avocatură, de exemplu. Propunerea oferă posibilitatea celor care au spații de activitate reduse, gen apartament, care nu intră în categoria imobilelor mari sau a blocurilor de locuințe, să apeleze la alți specialiști, iar deținătorul brevetului de pompier specialist să nu mai aibă monopol pe aceste proceduri.

Proiectul, supus dezbaterii publice pe site-ul MAI, nu vizează cererile de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu solicitate anterior intrării în vigoare a noului act normativ.