Precedent șocant în justiția europeană! Curtea Supremă din Spania recunoaște poligamia?
- Ovidiu Drugă
- 22 ianuarie 2020, 18:45
Judecătorii Curții Supreme din Spania au hotărât, în unanimitate, să acorde pensie celor două văduve ale unui cetățean marocan care a lucrat în Spania, informează cotidianul spaniol Cinco Días. E un precedent important, pentru că decizia magistraților arată că poligamia defunctului, interzisă de legea europeană, nu împiedică recunoașterea drepturilor persoanelor pe care acesta le avea în întreținere (inclusiv soțiile).
Judecătorii au hotărât că drepturile bănești li se cuvin „tuturor soțiilor care, potrivit legii lor personale, erau căsătorite simultan cu beneficiarul unei pensii de stat spaniole”. Trebuie să fie repectată o singură condiție, ca aceste drepturi să fie împărțite în mod echitabil între părțile în cauză.
Magistrații nu au ținut cont de pledoaria reprezentantului legal al statului spaniol, care s-a opus recunoașterii dreptului la pensie, invocând faptul că poligamia este „contrară ordinii publice” (conform prevederilor legislației spaniole) și „încalcă drepturile fundamentale ale persoanelor fizice, pentru că implică o supunere a femeilor în fața bărbați”.
Situația este complicată, însă, de acordul dintre Maroc și Spania în probleme juridice, acord care stipulează că pensia care se cuvine după moartea unui muncitor marocan din Spania „va fi împărțită în mod egal între cei cărora li se cuvine potrivit legislației marocane”. Și, totuși, în legislația spaniolă există impedimente clare în recunoașterea drepturilor văduvelor unui poligam. Astfel, Codul Civil spaniol stabilește, potrivit Cinco Dias, că „în niciun caz legea străină nu va fi aplicată atunci când este contrară ordinii publice”.
Dincolo de toate aceste probleme juridice extrem de încurcate, decizia magistraților Curții Supreme din Spania anulează hotărârea anterioară a Curții Superioare de Justiție din Madrid, care a respins inițial dreptul la pensie al celei de-a doua văduve. E un precedent extrem de important, având în vedere faptul că Spania nu este prima țară europeană care are mari probleme în a rezolva din punct de vedere juridic problema poligamiei imigranților musulmani. Potrivit Deutsche Welle, „unii spun că Germania a legitimat de facto poligamia. În 2013, președintele Germaniei, Joachim Gauck, s-a găsit prins într-o controversă după ce a devenit nașul onorific al unui bebeluș de trei luni, numit Ismail, al șaptelea copil al lui Sabedin Tatari, un musulman kosovar-albanez care locuia cu două femei pe care le considera soțiile sale, în orașul de vest Gelsenkirchen”.