În condiţiile în care numărul câinilor cu stăpân din Bucureşti nu este cunoscut, pentru că nu se realizează astfel de recensăminte, proprietarii de patrupede precum şi reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor, consideră că ţarcurile destinate exclusiv acestora sunt prea puţine.
Statisticile primăriilor de sector privind numărul de ţarcuri amenajate în parcurile bucureştene arată că numărul acestora este în creştere, dar tot nu sunt suficiente. Proprietarii de patrupede, precum şi asociaţiile pentru protecţia animalelor, se plâng că acestea lipsesc cu desăvârşire în multe parcuri medii sau mari din Capitală, că unele se desfiinţează, în timp ce altele sunt foarte mici.
Iubitorii de animale şi-ar dori ca ţarcurile să fie dotate cu spaţii de joacă pentru câini şi să fie compartimentate, astfel încât câinii de talie mică să nu interacţioneze cu cei de talie mare. Posesorii de animale cer să se amenajeze cât mai multe astfel de ţarcuri, pentru ca patrupedele lor să nu mai facă murdărie pe spaţiul public neamenajat, faptă pentru care pot primi amendă. La capacitate redusă Pe raza sectorului 1, dintr-un total de 17 parcuri, doar în 4 dintre ele au fost amenajate ţarcuri pentru câini: Regina Maria, Kisseleff şi Bazilescu (două ţarcuri). Sectorul 2 are în administraţie 29 de parcuri, din care doar 17 beneficiază de ţarcuri pentru câini. Nici sectorul 6 nu stă mai bine. Dintr-un total de 12 parcuri, doar 6 au spaţii destinate plimbării patrupedelor. Cele mai mici ţarcuri au 120 mp, în timp ce unul dintre cele două ţarcuri din Parcul Drumul Taberei este cel mai spaţios, întinzându-se pe o suprafaţă de 5.200 mp.
O parte din parcurile mari ale Bucureştiului, administrate până nu demult de primăriile de sector, au trecut în răspunderea Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB). Printre acestea se numără Parcul Herăstrău Nou, Mioriţa şi Bordei (fiecare cu un singur parc destinat câinilor), precum şi Tineretului, Cişmigiu şi Circul de Stat (fiecare cu câte două ţarcuri). „Parcurile Păcii, Sala Palatului şi Unirii sunt zone în care nu pot fi amenajate ţarcuri pentru câini, întrucât parcurile sunt foarte mici sau centrale, unde astfel de locuri amenajate ar crea un disconfort pentru cetăţeni”, au spus reprezentanţii ALPAB. Cetăţenii trebuie să se adreseze primăriilor Reprezentanţii primăriilor de sector sfătuiesc cetăţenii să trimită solicitări în cazul în care îşi doresc înfiinţarea de ţarcuri pentru câini în parcurile din apropierea zonelor în care locuiesc. Aceasta este singura modalitate prin care primarii pot depista nevoia amenajării unui spaţiu dedicat exclusiv animalelor de companie, în condiţiile în care nicio asociaţie neguvernamentală sau administraţie publică nu cunoaşte numărul real de câini cu stăpân din Bucureşti.
De altfel, reprezentanţii primăriilor spun că decizia amenajării unor astfel de ţarcuri se ia la cererea posesorilor de animale, precum şi la sesizarea celor care au copii. Aceştia se plâng de faptul că patrupedele murdăresc nisipul destinat jocului celor mici şi că, uneori, devin agresive.
Marcela Lungu, preşedinte al Asociaţiei Cuţu – Cuţu, crede că „nu sunt destule parcuri pentru câini în Bucureşti”. „Ar trebui să se amenajeze ţarcuri de joacă pentru căţei astfel încât aceştia să beneficieze de spaţiu destul pentru a alerga,” precizează Lungu.
Gabriel Cocu, realizatorul emisiunii „Pet Zone”, consideră că mărimea ţarcului nu este un aspect atât de important. „Orice spaţiu e binevenit, cu condiţia să fie amenajat. Le recomand celor care au câini să ia cu ei, când ies în parc, câteva jucării. O alergare de 5 – 10 minute pentru câini, chiar dacă spaţiul este mic, este ideală.” Amenzi pentru posesorii de animale de companie În cazul în care nu strâng murdăria pe care câinii o fac pe domeniul public, proprietarii riscă amenzi de până la 1.000 de lei, potrivit unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, adoptată pe 14 iulie 2005. Totodată, lăsarea nesupravegheată pe spaţiul public a câinilor adoptaţi sau a celor cu stăpân se pedepseşte cu amendă între 1.000 şi 2.500 de lei.
EXCLUSIV ONLINE