Zece elevi şi doi profesori de la Grupul Şcolar Auto din Curtea de Argeş au participat, timp de o lună, la un stagiu de pregătire în Franţa. Aceştia au lucrat în atelierele Liceului „Pierre Beregovois“, dar şi în service-urile Citroën, Renault şi Peugeot.

„Totul e pe calculator,
nu ca la noi“

Iulia Evelina Niţă a fost singura
fată din grupul care a stat luna trecută la Nevers, în Franţa. Iulia e elevă în clasa a X-a, la profilul tehnician în transporturi auto, iar la ea în clasă sunt numai băieţi. Vizita din Franţa a fost o experienţă unică, pe care spune că nu o va uita niciodată.

„Mi-a plăcut foarte mult
acolo. Atelierele erau dotate cu aparatură modernă, iar eu am lucrat şi la o transmisie de Renault Laguna. M-am descurcat“, spune Iulia, o fetiţă mignonă, cu ochelari, care şi-a ales o meserie de bărbat.

Daniel Popescu, elev în clasa a
XI-a, e la fel de entuziasmat ca şi colega sa. „A fost super. Am învă- ţat multe lucruri şi am văzut unele despre care abia auzisem“, spune Daniel. Mândru nevoie mare, băiatul povesteşte cum a sudat el mai multe bucăţi de platbandă cu ajutorul unui aparat ultraperformant.

„Am lucrat şi la un Golf III. Totul e pe calculator, nu ca la noi. La noi, diagnosticarea se face după cum sună motorul“, mărturiseş te Daniel.

Totuşi, elevii români au descoperit câteva minusuri în atelierele din Franţa unde au făcut practică. „Când m-am întors acasă m-am gândit că noi suntem mai buni ca ei. Ei fac totul pe calculator, iar dacă acesta nu merge, s-a terminat. Nu pot să improvizeze nimic. La noi, tot ne descurcăm cumva“, spune, cu un zâmbet şmecheros, Daniel Popescu.

În şcolile din Argeş,
dotări din 1985

Elevii argeşeni mai spun că
prin intermediul acestui schimb de experienţă au aflat cât de mare este diferenţa dintre sistemele de învăţământ din cele două ţări. „Am intrat într-o altă lume acolo. Au aparatură, au maşini pe care să înveţe. Noi aici facem ore de atelier şi învăţăm să reparăm Dacii. Ei învaţă pe Renault, Citroën, Volkswagen“, povesteşte Daniel Popescu.

Inginerul Mihai Nica, unul
dintre cei doi profesori care au mers în Franţa, a fost şi el impresionat de condiţiile de la şcoalagazdă.

„Atelierele lor sunt miniuzine Dacia. Au 60-70 de maşini noi la care simulează diferite defecte pe care trebuie să le rezolve elevii. Firmele trimit maşinile la şcoală pentru că sunt interesate de calificarea tinerilor. Dotarea noastră e la nivelul anului 1985, vă închipuiţi diferenţă pentru copiii ăştia, ce au văzut acolo“, spune inginerul Nica.

Pe de altă parte, liceenii din
Curtea de Argeş au fost plăcut impresionaţi de modul cum au fost primiţi de colegii lor francezi, care le-au arătat oraşul. „Nicio secundă nu ne-am simţit aiurea, au fost foarte politicoş i, adevăraţi colegi. Apoi am fost uimită cât de curat este în Nevers. La noi nu e aşa…“, mărturiseş te Iulia Niţă.

PARTENERIAT


Program de perfecţionare


Grupul Şcolar Auto din Curtea de
Argeş şi Liceul „Pierre Beregovois“, din Nanvers (Franţa), sunt licee înfrăţite, iar elevii au posibilitatea să meargă în schimburi de experienţă. „Proiectul comun se numeşte «Tehnologii moderne în construcţia automobilelor», iar elevii care au participat la stagiul de pregătire au fost printre cei mai buni din şcoală. O condiţie a fost să ştie limba franceză“, precizează directorul Ioan Călinescu.