„Poziţia unită” a lui Lula şi Xi privind Ucraina, un nou eşec pentru Statele Unite
- Adriana Popescu
- 18 aprilie 2023, 13:56
La finalul vizitei sale la Beijing, preşedintele brazilian strânge legăturile cu China, semnând 15 acorduri economice, sfidând dolarul american şi, mai ales, cerând Statelor Unite să "înceteze să încurajeze" războiul în Ucraina. O luare de poziţie abundent comentată de presa internaţională.
"Occidentul spera că Lula va fi un aliat. El are alte proiecte", scrie "Washington Post", în vreme ce de cealaltă parte a Pacificului, "Japan Times" constată: "Liderul brazilian adoptă poziţia chineză privind Ucraina". Pe 13 şi 14 aprilie, Luiz Inácio Lula da Silva - zis Lula - era în vizită oficilă în China, la câteva zile după cea a omologului său francez.
Spusele controversate ale lui Emmanuel Macron, care afirmase ca nu vrea "să adopte poziţia" Statelor Unite pe tema tensiunilor dintre China şi Taiwan, surprinseseră deja şi făcuseră să curgă multă cerneală în presa internaţională. În acest context, declaraţiile lui Lula, care a cerut Statelor Unite să "înceteze să încurajeze" războiul în Ucraina, sunt o nouă problemă pentru Washington.
Un "club al păcii" cu China?
"Lula a menţionat din nou o idee pe care o exprimase anterior pe tema creării unui 'club' de naţiuni care nu sunt implicate în război [în Ucraina] şi împărtăşesc aceeaşi viziune, pentru a se gândi la pace şi în care China ar putea juca un rol", relatează "Financial Times". Într-o declaraţie comună, Lula şi Xi Jinping "s-au poziţionat ca posibili mediatori în războiul din Ucraina, declarând vineri [14 aprilie] că negocierile sunt 'singura cale posibilă pentru a ieşi din criză'", adaugă "Japan Times", care precizează:
"Xi şi Lula au evitat să folosească cuvintele 'invazie' şi 'război' [absente din discursul Kremlinului], şi au fost evazivi în legătură cu modul în care ar putea aduce Rusia şi Ucraina la masa negocierilor după mai mult de un an de război".
Şeful statului brazilian a declarat totuşi că susţine planul de ieşire din criză al Chinei, "care nu cere Rusiei să-şi retragă trupele" de pe teritoriul ucrainean, subliniază ziarul japonez.
Fricţiuni cu Statele Unite
Înaintea începerii vizitei lui Lula, presa baraziliană alertase în legătură cu exerciţiul periculos ce îl aştepta pe lider: cotidianul "O’Globo " îi sugera "să-şi modereze afirmaţiile" şi sa evite să afişeze "o poziţie favorabilă axei chino-ruse" în problema ucraineană, altfel risca să "nemulţumească" Statele Unite. E un lucru făcut deja, conform comentariilor prezentate în presa americană sâmbătă, 15 aprilie. Conform "Washington Post", "Lula aminteşte lumii viziunea sa de politică externă, care, la fel ca în primul mandat, dă prioritate pragmatismului şi dialogului şi puţin îi pasă dacă contrariază Washingtonul sau Occidentul". Şi cotidianul american adaugă:
"Lula a sugerat de mai multe ori că Ucraina poartă şi ea răspunderea pentru război... pentru că se apără".
Dacă Brazilia a criticat invazia rusă în Ucraina în "declaraţii prudente", poziţia sa pe acest subiect este delicată din cauza "dependenţei sale faţă de Rusia, care îi furnizează circa un sfert din importurile sale de îngrăşăminte, cruciale pentru uriaşa industrie agricolă" a ţării, amineşte "New York Times", potrivit courrierinternational.com
Lula a afirmat că vrea să "reechilibreze geopolitica mondială". În opinia "Financial Times", această poziţie "reprezintă o ruptură faţă de cea a predecesorului său, [fostul preşedinte de extrema dreaptă] Jair Bolsonaro, pentru care erau prioritare legăturile bilaterale cu fostul preşedinte american, Donald Trump, şi alte naţiuni conduse de lideri populişti, ca Ungaria şi Israel". Nesurprinzător, este un viraj diplomatic foarte bine primit în China: într-un ediotorial, "Global Times" estimează că colaborarea cu Brazilia "va contribui la apărarea intereselor ţărilor în dezvoltare şi va sprijini evoluţia ordinii internaţionale spre mai multă echitate, justiţie şi raţionalitate".
Autor: Mélanie Chenouard
(Traducerea Rador)