Poveștile de viață ale bolnavilor care au scăpat de cancer. "Salonul în care stăteam se numea Ecaterina Teodoroiu. Nimeni nu avea voie să plângă"

Poveștile de viață ale bolnavilor care au scăpat de cancer. "Salonul în care stăteam se numea Ecaterina Teodoroiu. Nimeni nu avea voie să plângă"

Secția de Oncologie de la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București a fost renovată și utilată în urma unei investiții în valoare de 150.000 de euro a Asociației Dăruiește Viața, realizată cu sprijinul sponsorilor.

Evenimentul a adus laolaltă pacienți vindecați de cancer și bolnavii internați la Oncologie. Amfitrion al întâlnirii a fost Pavel Bartos.

Teo a avut cancer la creier și a fost operată de șapte ori, dl Petre Ion are aproape șase ani de când nu mai are semnele cancerului de sange, Andreea H. a trecut printr-o operatie pe creier care a făcut-o să își schimbe total perspectiva asupra vieții și carierei, d-na Duțescu a fost tratată la sfârșitul anului trecut pentru cancer la sân chiar în Spitalul Elias.

Toți și-au luat rolul în serios și au încercat să insufle speranță și curaj bolnavilor care acum trec prin cure dure de chimioterapie și radioterapie și sunt internați la Elias.

D-na Ana este o fostă infirmieră, internată în prezent la Elias, care mulțumește cerului pentru condițiile și medicii pe care i-a găsit în spital. “Am lucrat înainte de pensionare chiar în spitalul acesta. Condițiile de acum sunt ca cele din privat. Avem aer condiționat, baie la salon, îmi este mult mai bine aici decât acasă pentru situația în care sunt”, spune femeia în vârstă de 70 de ani, care suferă de cancer de col.

Teo, care a trecut prin șapte operații pe creier, a povestit despre experiența ei în spitale românești și cea făcut-o să reziste. “Salonul în care stăteam la Spitalul Bagdasar, unde am fost operată de două ori, era numit «Salonul Ecaterina Teodoroiu». Nimeni nu avea voie să plângă”, a incercat Teo să o îmbărbăteze pe Andreea, o tânără de 23 de ani care nu a depășit șocul veștii ca sufera de cancer. Andreea este o puștoaică care în decembrie a pierdut o sarcină și care în martie, la control, pentru că, susține ea, nu i se făcuse chiuretajul cum trebuie, a dezvoltat un cancer. Tânăra facea parte din lotul național de atletism și până în martie, la primirea veștii cumplite, sportul era totul pentru ea.

Pavel Bartoș, care a acceptat invitația Dăruiește Viață „în calitate de om bun”, a povestit despre echilibrul pe care cei dragi îl aduc în viața lui și cât de importantă este, de fapt, Sănătatea. “Eu mî bucur când mă trezesc dimineața, că am la cine veni seara. Noi suntem niște oameni norocoși care vrem să facem mai ușoară viața bolnavilor de cancer. Este foarte important ca firmele să ănțeleagă cât de importantă este redirecționarea a 20% din impozitul pe profit și faptul că, în caz contrar, acești bani ajung pe mâna statului, deci nu înseamnă nimic. Pentru al doilea trimestru al acestui an redirecționarea se poate face până la 30 iunie. Doar împreună putem schimba ceva cu adevărat în sistemul medical românesc”.

Managerul Spitalului Elias, dr. Doina Dimulescu, a mulțumit pentru întâlnirea dintre supraviețuitori și bolnavi: ”Medicina fără speranță nu dă rezultate”. Un rol special în tot acest proiect îl are doamna doctor Cornelia Nitipir, alături de echipa de medici rezidenți cărora pacienții le sunt foarte recunoscători pentru îngrijirile pe care le primesc.

În secția de Oncologie de la Elias sunt tratați, annual, 750 de pacienți noi, iar alți 250 rămân în observație. Renovarea s-a putut realiza cu ajutorul sponsorilor, respectiv Dianthus Company, SIF Moldova și Oak Foundation din Elveția. Amenajarea a presupus reconstruirea spațiilor existente, inclusiv a saloanelor și holurilor, crearea unui sistem controlat de acces, înlocuirea sistemului de ventilație și amenajarea teraselor cu măsuțe, scaune și flori, donate de Dedeman.

Până în prezent, Asociația Dăruiește Viață a investit peste 4 milioane e euro în sistemul de sănătate, bani proveniți din sponsorizări.

Ne puteți urmări și pe Google News