Zaibărul, celebrul vin oltenesc făcut celebru de Amza Pellea, se zbate să supravieţuiască. Bătrânii încearcă să salveze tradiţia ce o poartă populara licoare care se „casează” de Paşti, anul următor
Europa a fost infestată, pe la 1850, cu un parazit microscopic, adus odată cu câțiva butași de viță americană. Acest parazit a distrus nu numai culturile de viţă-de-vie, dar şi pământurile. În 1877, naturalistul român Dimitrie Ananescu a adus, la rândul său, câțiva butași din Franța și, fără să știe, a cauzat dezastrul viilor autohtone. Într-un sigur deceniu, podgoriile istorice românești au fost afectate iremediabil. Pentru a salva aceste culturi, a fost plantată în sudul țării, în special în zonele nisipoase ale Olteniei, o viţă-de-vie hibrid din Franţa, Seibel. Aceasta s-a aclimatizat rapid și a devenit familiară locuitorilor zonei, iar țăranii, nevorbitori de limbă franceză, au transformat numele din seibel în zaibăr. Mai multe amănunte găsiţi într-un reportaj-anchetă al colegilor de la cotidianul oltenesc Gazeta de Sud.