Povestea ZAIBĂRULUI lui NEA MĂRIN din Băileşti

Povestea ZAIBĂRULUI lui NEA MĂRIN din Băileşti

Zaibărul, celebrul vin oltenesc făcut celebru de Amza Pellea, se zbate să supravieţuiască. Bătrânii încearcă să salveze tradiţia ce o poartă populara licoare care se „casează” de Paşti, anul următor

Europa a fost infestată, pe la 1850, cu un parazit microscopic, adus odată cu câțiva butași de viță americană. Acest parazit a distrus nu numai culturile de viţă-de-vie, dar şi pământurile. În 1877, naturalistul român Dimitrie Ananescu a adus, la rândul său, câțiva butași din Franța și, fără să știe, a cauzat dezastrul viilor autohtone. Într-un sigur deceniu, podgoriile istorice românești au fost afectate iremediabil. Pentru a salva aceste culturi, a fost plantată în sudul țării, în special în zonele nisipoase ale Olteniei, o viţă-de-vie hibrid din Franţa, Seibel. Aceasta s-a aclimatizat rapid și a devenit familiară locuitorilor zonei, iar țăranii, nevorbitori de limbă franceză, au transformat numele din seibel în zaibăr. Mai multe amănunte găsiţi într-un reportaj-anchetă al colegilor de la cotidianul oltenesc Gazeta de Sud.