Povestea unui doctor român trimis în China în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
- Adam Popescu
- 1 septembrie 2010, 20:31
În 1939, doctorul David Iancu a fost trimis de Partidul Comunist să se alăture autorităţilor chineze în timpul celui de-al doilea război chino-japonez (1937-1945), conflict care s-a desfăşurat paralel cu cel de-al Doilea Război Mondial.
Doctorul David Iancu avea 29 de ani când a ajuns în China. Timp de şase ani, medicul român a lucrat alături de alţi voluntari din Europa şi a ajutat China în timpul conflictului cu Japonia. Românul avea experienţă ca medic pe front după ce a luat parte şi la războiul civil spaniol.
Despre experienţa doctorului român David Iancu în China a povestit fiica acestuia, arhitecta Tania Iancu, într-un interviu acordat agenţiei de presă Xinhua.
Astăzi, Xinhua relatează despre povestea românului care a murit în 1990, dar a cărui experienţă în China încă mai prezintă interes. În 2004, în timpul unei vizite oficiale în România, preşedintele Chinei, Hu Jintao, a ţinut să aducă aminte în discursul său despre trei români, doi medici şi soţia unuia din ei care "au ajutat în mod eroic poporul chinez în lupta sa împotriva ocupanţilor japonezi". Unul dintre ei era David Iancu.
Voluntar în războiul altora
"În întreaga mea copilărie, tatăl nostru ne-a vorbit despre perioada în care a luptat alături de armata chineză. Tata avea în casă obiecte aduse din China, fiecare obiect avea povestea lui şi el ne spunea cum a luptat în China şi prin ce greutăţi a trecut. El a plecat din România cu gândul că trebuie să ajute poporul chinez în lupta împotriva agresiunii japoneze", declara în 2005, pentru China Radio Internaţional, Tania Iancu.
Astăzi, agenţia de presă Xinhua reia povestea doctorului român, cu ocazia aniversării, a 65 de ani de la victoria Chinei.
Pe 10 august 1939, tânărul doctor David Iancu s-a îmbarcat la bordul vasului Aeneas, care a plecat din Liverpool (Anglia), spre China. Alături de el s-au mai aflat şi alţi medici voluntari: un bulgar, un german şi un austriac.
Odată ajuns în China, doctorul român a îngrijit sute de răniţi în spitale din mai multe regiuni. Alături de el s-a mai aflat un doctor român, Bucur Clejan, şi nevasta acestuia. Cei doi medici români au lucrat împreună până în 1945, când David Iancu a plecat în Myanmar. În perioada celor şase ani petrecuţi împreună în China, cei doi doctori români au lucrat în spitalele militare din sud-vestul Chinei, unde au tratat atât militari răniţi în conflict, cât şi populaţia civilă. În 1941, soţia doctorului Clejan a venit şi ea în China, însă a murit în 1943, în provincia Yunnan.
Chiar dacă s-a aflat în China în perioadă de război, Tania Iancu îşi aminteşte că tatăl său povestea mereu despre această ţară pe un ton pozitiv şi prefera să spună întâmplări amuzante, decât să amintească despre tragedia unui război şi despre dificultăţile celor şase ani petrecuţi într-o zonă de conflict.
Tania a relatat jurnaliştilor de la Xinhua că limba chineză a reprezentat pentru tatăl său o provocare. Chiar dacă a avut la dispoziţie şase ani pentru a învăţa această limbă, multe dintre greşelile de exprimare l-au pus în situaţii amuzante, despre care povestea frecvent copiilor săi, după ce a revenit din Asia.
"Într-o zi, tatălui meu i s-a făcut foame şi a intrat într-un restaurant. A comandat Bao-zi, dar în loc de acest fel de mâncare chelnerul i-a adus un ziar", îşi aminteşte Tania Iancu.
Memoriile doctorului român, publicate
Fiica cea mică a doctorului David Iancu şi-a adus aminte şi despre o experienţă aproape fatală pentru tatăl său. "În provincia Yunnan, aflată într-o zonă subtropicală, soldaţii aveau de înfruntat boli grave, ca malaria sau holera, din cauza condiţiilor de igienă precare. Tatăl meu s-a îmbolnăvit de tifos şi ar fi murit dacă nu ar fi ajuns la el colegul său din Germania şi dacă nu ar fi fost îngrijit cu atenţie de o asistentă chineză".
În aceeşi provincie, soţia celui de-al doilea medic român, dr. Bucur Clejan, a murit în 1943 din cauza febrei galbene, un virus transmis prin intermediul ţânţarilor.
După ce a revenit în România, doctorul David Iancu a fost angajat ca ofiţer activ în cadrul Ministerului Forţelor Armate. El a mai avut ocazia să plece în China, iar în timpul unei vizite din 1979, la scurt timp după ce China a lansat reforma economică, doctorul român a fost surprins de schimbările din zonele în care el lucrase în perioada 1939-1945. Cu acea ocazie, o publicaţia lunară a relatat, în numărul din august, despre sprijinul acordat Chinei în timpul războiului cu Japonia.
Editura Vitruviu a publicat un volum scris de doctorul David Iancu, despre experienţa sa ca medic de război: "Nouă ani medic pe front 1937-1945 Spania-China". Românul şi-a spus povestea prin ani '80. În această carte, românul vorbeşte şi despre momentul în care l-a salvat pe tatăl lui Petre Roman, fost premier al României în perioada post-decembristă, până în 1991.