Evenimentul Zilei > Actualitate > Povestea unei femei incredibile. Maude „Lores” Bonney, o pionieră a aviaţiei temerare
Povestea unei femei incredibile. Maude „Lores” Bonney, o pionieră a aviaţiei temerare

Povestea unei femei incredibile. Maude „Lores” Bonney, o pionieră a aviaţiei temerare

Maude „Lores” Bonney a fost prima femeie aviator britanic, originară din Africa de Sud, care a zburat singură din Australia în Marea Britanie.

Născută ca Maude Rose Rubens, în Pretoria , Africa de Sud, ea a adoptat ulterior numele „Lores”. Familia s-a mutat mai întâi în Anglia, apoi în Australia. A studiat la Melbourne , apoi  în Germania. După terminarea studiilor s-a căsătorit cu Harry Barrington Bonney, producător de articole din piele, în 1917 și s-a mutat la Brisbane, Queensland.

Povestea zborului

Ruta directă depăşeşte 16.000 de km, dar Maude „Lores” Bonney, în 1933, nu era la comanda unui reactor, ci a unui mic biplan cu un motor de abia 100 de Cp şi a trebuit să parcurgă cel puţin 20.000 de km pentru a ajunge la aeroportul londonez Croydon pe 21 iunie după decolarea de la Brisbane pe 10 aprilie.

O femeie cum rar s-a mai întâlnit

În aer a rămas 157 de ore şi a fost obligată la o lungă escală în Thailanda pentru a repara la Calcuta al său Havilland DH60 Moth, botezat „My Little Ship” cu care capotase pe o plajă, fiindcă pista improvizată pentru aterizare fusese invadată de o turmă de bivoli. Nicio altă femeie nu mai reuşise vreodată de una singură să facă acel zbor.

Să zbori singur în acea perioadă, cu avioane atât de uşoare cu un singur motor, cu lungi kilometri deasupra oceanului, fără radio, expusă la condiţii meteo interzise, comporta riscuri foarte mari: o avarie, o abatere de la rută însemna aproape moartea.

Maude „Lores” Bonney a fost celebrată de Google

Sudafricană de origine (născută la 20 noiembrie 1897, la Pretoria), a stat o scurtă perioadă la Londra şi s-a stabilit apoi în Australia, la Melbourne la începutul secolului trecut abandonând o promiţătoare carieră de pianistă. Nu avea frică să înfrunte un uragan dar se temea de scenă pentru a susţine un concert.

Slăbuţă, micuţă, cu părul castaniu, avea o rezistenţă incredibilă la oboseală. Cu performanţa din 1933, a intrat în istoria aviaţiei. A murit în 1996 în Australia la 96 de ani. Era deja oarbă, dar mereu iubită şi admirată de tot Imperiul britanic.

Imagini pentru Maude Lores Bonney