Povestea rucsacului este fascinantă. Modelele au variat în funcție de necesitați, iar astăzi a devenit un accesoriu la modă. Ca dovadă că nu există persoană care să nu aibă măcar un rucsac prin casă.
Povestea rucsacului. Primul care a trecut oficial către rucsacul modern a fost Henry Merriam. În 1878, Merriam a primit un brevet pentru rucsacul său. Era un ca un pachet care folosea un cadru extern din tablă. Se spune că rucsacul a fost inventat pentru a fi folosit de armata SUA.
În loc de curele de umăr, cadrul metalic ținea rucsacul departe de corpul soldatului. Merriam credea că această configurație va dispersa sarcina uniform și va elibera soldatul de povara curelelor. Din păcate, acest model a fost extrem de inconfortabil și a căzut rapid din uz.
Povestea rucsacului: Americanul Dick Kelty l-a brevetat în 1951
Deşi originile rucsacului se pierd în negura timpului, varianta folosită în zilele noastre este rezultatul minții americanului Dick Kelty, care l-a patentat în 1951. Oricât ar părea de ciudat, rucsacul modern - cu mai multe compartimente, cu sistem de prindere la şold şi cu cadru metalic - a fost inventat şi patentat de el.
Sursa foto: Pixabay
Deloc întâmplător, micul atelier al acestuia, care în primul an a vândut doar vreo zece bucăţi din invenţie, şi acelea unor prieteni de familie, este acum o afacere de miliarde de dolari. După câte spun istoricii, prototipul de la care a pornit rucsacul modern a apărut în perioda marilor migraţii umane.
„Iniţial, lucrurile mai mărunte era puse într-un sac cusut din piei de animale care era legat la gură şi purtat pe umăr. La un moment dat, un om genial a descoperit că dacă leagă o sfoară sau o curea din piele de la gura sacului la unul dintre colţurile din partea jos, povara poate fi purtată mai lesne, atârnată de umăr, astfel încât ambele mâini îi erau libere. De aici şi până la breteaua dublă, de la gură la ambele colţuri, n-a mai fost decât un pas”, explică profesorul de istorie Iulian Toma.
Sursa foto: Pixabay
Evoluția rucsacului nu se opreşte aici
Evident, oamenii care aveau nevoie cel mai mult de ambele mâini libere erau vânătorii şi soldaţii. Aceştia foloseau suliţe, săbii sau arcuri cu săgeţi, iar un sac cu diverse lucruri i-ar fi stânjenit în acţiunea. De asemenea, sportivii se folosesc de acest obiect care le este de mare ajutor.
A fost adaptat în ultimele decenii pentru a transporta bebeluşi. Pentru a fi folosit de astronauţi la ieşirile în spaţiu. Sau pentru aproape orice fel de activitate umană.
Sursa foto: Pixabay
Rucsacul a progresat semnificativ, îmbunătățindu-se și evoluând constant de-a lungul anilor. Dar nu sunt încă gata. Mărcile și producătorii de rucsacuri din întreaga lume depun eforturi pentru a spori performanța și calitatea.
Rucsacul a evoluat și va continua să evolueze. În realitate, a fost o călătorie lungă fără sfârșit, cu numeroase preluări de design și soluții inovatoare. Lucrul frumos este că a meritat tot acest timp, sunt extrem de utile.