Zilele de muncă sunt interminabile pentru româncele care lucrează în Italia, Şi, de parcă nu ar fi destul, femeile sunt plătite prost, exploatate, umilite, adesea abuzate.
Este vorba despre muncitorii care lucrează ilegal în Puglia, Calabria și Basilicata. Ana este una dintre cele 119 femei angajate în agricultură. Are 32 de ani, și-a pierdut slujba de contabilă din România și a venit pentru a lucra în Italia. Dimineața devreme, ea și ceilalţi muncitori din România și Bulgaria se pregătesc pentru o zi obositoare pe câmp. Mai trebuie spus că Ana lucrează ilegal în acest domeniu, ca mulți alții, fiind exploatată, umilită și abuzată.
Povestea româncelor din Italia, sclave ale lumii moderne
Potrivit raportului publicat de Cambia Terra, femeile muncitoare în agricultură din sudul Italiei, între care multe românce, se confruntă cu condiții îngrozitoare și sunt expuse la diverse forme de abuz. Aceste femei lucrează ilegal, într-o economie subterană de peste cinci miliarde de euro.
Ele câștigă salarii foarte mici, iar caporalii, intermediarii care le angajează le supun unor ore lungi de muncă și le plătesc mai puțin decât pe bărbați pentru aceeași muncă.
De asemenea, româncele se confruntă cu probleme legate de maternitate, având dificultăți în asigura îngrijirii copiilor. Lipsa accesului la servicii de asistență socială și grădinițe reglementate le face să depindă de grădinițe neautorizate și servicii plătite, ceea ce este costisitor și nepotrivit pentru orarul lor de lucru.
Multe dintre ele sunt suportă violența fizică, psihică şi sexuală
Mai mult, aceste femei sunt expuse și la hărțuire, atât la locul de muncă, cât și în timpul transportului către câmpuri sau în locurile de cazare. Ele se simt tratate ca simple obiecte. Ana a povestit pentru revista Donna moderna: „Azi dimineață m-am trezit foarte devreme, la 4, pentru că noi muncitorii suntem deja pe câmp la 6: pregătim pământul pentru plantarea căpșunilor, îl fertilizăm. Mereu trebuie să fiu aplecată chiar și 12-13 ore, acum că sunt însărcinată cu al doilea copil e foarte obositor”.
Ana şi-ar dori să poată termina facultatea, economia și comerțul, dar nu își poate permite în ciuda faptului că soțul ei are salariu și ei nu plătesc chiria, pentru că locuiesc cu socrii lor. „Câștig 38 de euro pe zi. Cei care reușesc lucrează fără întreruperi, de luni până duminică”, a mai spus Ana.
Sistemul este sofisticat. „Caporalii” raportează lista cu muncitorii care nu se supun
Femeile sunt adesea supuse la violență psihică, fizică și sexuală care le subminează stima de sine: „Femeile din agricultură sunt expuse la hărțuire peste tot: la locul de muncă, pe mijloacele de transport care le duc la câmp, în sere, în depozitele de ambalaje, în cazare. Ne simțim de parcă dispărem, ne simțim ca un nimic, pentru că suntem considerate obiecte” a povestit Adriana Patrichi, 45 de ani.
Iar mecanismul caporalilor este înfiorător, cu cât femeia este mai maltratată, cu atât devine mai slabă și deci mai manevrabilă, iar denunțarea devine tot mai dificilă, pentru că a reacționa poate însemna să ajungi pe „listele negre”. „Caporalii” își telefonează unul altuia pentru a-i raporta pe muncitorii care fac necazuri. Există un schimb de forță de muncă și deci de informații care-i pun în gardă pe cei care exploatează muncitorii într-o lume care se vrea modernă, scrie donnamoderna.com.