Criză de angajați în România. Soluția a fost găsită la muncitorii din afara UE

Criză de angajați în România. Soluția a fost găsită la muncitorii din afara UE Sursa foto: Dreamstime.com

Un nou val de muncitori din afara Uniunii Europene ar putea să vină în România, care se confruntă cu o criză de personal în mai multe domenii. Cel mai afectat sector este cel al construcțiilor, urmat de HoReCa. Guvernanții urmează să decidă, în cursul zilei de joi, 27 ianuarie, ce hotărâre vor lua cu privire la acest demers.

100.000 de muncitori din afara UE ar putea să vină la muncă în România. Ministerul Muncii a precizat că acest demers reprezintă o „soluție pentru actuala criză de personal” cu care se confruntă patronii din mai multe sectoare de activitate.

Persoanele cu pricina primesc o viză de muncă pentru o perioadă de 12 luni, însă în țara noastră nu activează foarte mulți lucrători din afara UE. Aceștia aleg, de regulă, țările vestice, unde salariile sunt mult mai consistente. La momentul actual, pe teritoriul României dețin viză de muncă valabilă un număr de 30.000 de persoane din afara UE.

Lucrători din afara UE ar putea să vină în România

Numărul celor care sunt interesați de un loc de muncă în țara noastră - 100.000 - este dublu față de numărul angajaților de anul trecut. Aceștia ar urma să activeze, în primul rând, în domeniul construcțiilor, unde patronii au semnalat cea mai mare lipsă de muncitori.

Ne puteți urmări și pe Google News

23.000 de posturi vacante așteaptă să fie ocupate în construcții. Domeniul în cauză a primit o lovitură puternică în octombrie 2021, când peste 100.000 de angajați și-au exprimat dorința de a demisiona și de a emigra în străinătate, după anunțul ministrului de Finanțe de la acea vreme, Dan Vîlceanu, care a spus că salariile ar putea să fie reduse cu 24%.

Criză majoră în domeniul construcțiilor

Anunțul liberalului a stârnit multe nemulțumiri în rândul salariaților din construcții, mulți dintre cei 100.000 de muncitori subliniind că au început să își caute de lucru în străinătate.

În prezent, în construcții activează aproximativ 416.000 de salariați. Productivitatea unui angajat în acest domeniu presupune între 60 și 80 de mii de euro anual. În condițiile în care din țară emigrează 100.000 de muncitori, România pierde 8 miliarde de euro pe an. Adică jumătate din suma alocată prin PNRR pentru domeniul construcțiilor.

Unde vor fi angajați muncitorii

Revenind, însă, și HoReCa se află într-o situație vulnerabilă în ceea ce privește personalul de muncă. În restaurante este nevoie de peste 5.000 de angajați.

De asemenea, în lucrări temporare sau în domeniul agriculturii, patronii au semnalat nevoia unui număr de circa 4.000 de muncitori care să activeze în domeniu.

Peste 2.500 de șoferi sunt căutați pentru a asigura transportul mărfii, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, citate de stirileprotv.ro.