„Echipa câștigătoare” a dat lovitura: Peste 100.000 de angajați se pregătesc să plece din țară. Pierdere de 8 miliarde de euro anual

„Echipa câștigătoare” a dat lovitura: Peste 100.000 de angajați se pregătesc să plece din țară. Pierdere de 8 miliarde de euro anual România, sprijinită de Comisia Europeană și Banca Mondială pentru implementarea reformelor, inclusiv cele din PNRR. Sursa foto: arhivă EvZ

Pe data de 4 iunie, echipa „câștigătoare” prezenta o serie de motive pentru care Florin Cîțu reprezenta alegerea potrivită pentru șefia PNL. Printre altele, s-a făcut referire și la reforme care să stopeze valul emigrant al românilor. Echipa „câștigătoare” a reușit, cu siguranță, să marcheze o uriașă realizare. Peste 100.000 de angajați români își caută deja de muncă în străinătate.

Patru milioane de români trăiesc peste granițe, însă PNL a promis că poate să ofere condiții mai bune pentru aceștia și să-i determine să se întoarcă în patria mamă. Liberalii au reușit, într-adevăr, să dea lovitură. Peste 100.000 de angajați români și-au exprimat dorința de a demisiona și de a emigra în străinătate.

Salariile ar urma să scadă cu 24% în construcții

Poziția salariaților vine după ce ministrul demis al Finanțelor, liberalul Dan Vîlceanu, la rândul său membru al echipei „câștigătoare”, a anunțat într-un interviu recent că salariile în domeniul construcțiilor ar urma să scadă cu 24%.

Vîlceanu a mai precizat că se poartă discuții referitoare la eliminare scutirii de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor din anumite domenii precum IT, construcţii şi cercetare. Ministrul demis al Finanțelor spune, pe de altă parte, că măsura în cauza este una care reflectă echitatea și corectitudinea față de restul categoriilor de angajați de pe piața muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 100.000 de angajați vor să plece din țară

Anunțul lui Dan Vîlceanu a stârnit adevărate nemulțumiri în rândul angajaților din domeniile amintite. În sectorul construcțiilor, peste 100.000 de angajați susțin că vor să își dea demisia. Românii își caută deja locuri de muncă în străinătate.

Angajații din construcții nu plătesc impozitul pe venit, contribuția de sănătate și nici contribuție la pilonul 2 de pensie. Scutirea de impozit pe venit s-a aplicat pentru această categorie de muncitori în anul 2016.

România riscă să piardă 8 miliarde de euro anual

În prezent, în construcții activează aproximativ 416.000 de salariați. Productivitatea unui angajat în acest domeniu presupune între 60 și 80 de mii de euro anual. În condițiile în care din țară emigrează 100.000 de muncitori, România pierde 8 miliarde de euro pe an. Adică jumătate din suma alocată prin PNRR pentru domeniul construcțiilor.

„Noi nu o să avem cu cine să facem PNRR-ul”, susțin angajații români din domeniul construcțiilor, potrivit Antena 3.

Câștig de 196 de milioane de euro anual de pe urma IT

În altă ordine de idei, dacă Guvernul va înlătura scutirea de impozit pe venit în cazul angajaților din domeniul IT, România ar câștiga 196 de milioane de euro anual, în contextul în care, potrivit datelor din luna noiembrie 2020, în sectorul în cauză activau 100.000 de angajați, iar câştigul salarial mediu net indicat în luna iulie 2021 era de peste 8.700 de lei. Angajații din IT nu plătesc 10% la impozitul pe venit.

În cazul acestora, scutirea de la plata impozitului pe venit a fost introdusă de către Guvernul Adrian Năstase, în anul 2001. Potrivit angajatorilor, dacă deciziile dezbătute în prezent de autorități se vor aplica, veniturile salariaților din acest domeniu vor scădea cu cel puțin 10%.