Muncitorii români nu mai lucrează pe bani puțini. Firmele propun salarii de 2.000 - 3.000 de euro pentru un angajat calificat

Muncitorii români nu mai lucrează pe bani puțini. Firmele propun salarii de 2.000 - 3.000 de euro pentru un angajat calificat Sursa foto: Dreamstime.com

Românii nu mai acceptă să lucreze pe salarii mici, așa cum se întâmpla în urmă cu câțiva ani, preferând să-și caute de lucru, mai vine plătit, în străinătate. Pe cale de consecință, confruntați cu exodul forței de muncă pregătite, patronii sunt nevoiți să-și schimbe politicile salariale. Cele mai bine plătite sunt pozițiile din industriile auto, financiară și IT.

Românii nu mai acceptă să lucreze pe salarii mici, crescând profiturile angajatorilor, așa cum se întâmpla în urmă cu câțiva ani. Lucrătorii calificați pretind remunerații pe măsură, comparabile cu cele din statele vestice, dat fiind că numărul lor este în scădere. Cei mai mulți au preferat să migreze în străinătate, acolo unde munca lor este mai bine valorizată, lăsând angajatorii autohtoni în suferință.

Confruntați cu exodul muncitorilor bine pregătiți, în condițiile în care din urmă nu au mai venit noi generații de lucrători calificați, angajatorii au fost obligați să-și schimbe politicile salariale. Ceva cam târziu, astfel că piața muncii se confruntă cu o penurie de specialiști în diferite domenii. Iar aceștia nu pot fi supliniți, de cele mai multe ori, cu lucrători necalificați aduși din Asia.

Forța de muncă specializată a devenit din ce în ce mai scumpă în România și, drept urmare, patronii firmelor s-au văzut obligați să renunțe la profiturile personale și să investească în salarii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salarii de 2.000 de euro net

Astfel, la un târg de locuri de muncă din Timișoara, peste jumătate dintre angajatori au oferit salarii mai mari de 2.000 de euro net, de neconceput în urmă cu câțiva ani. Cele mai bine plătite sunt locurile din industriile auto, din sectorul financiar sau IT.

Oferind salarii mari, angajatorii speră să-i atragă în țară pe cei care au preferat să lucreze în străinătate. Este destul de dificil, dat fiind că parte dintre românii care au plecat s-au adaptat în țările în care s-au stabilit și și-au construit cariera ce le-a fost refuzată în țară.

Există și dintre cei care vor să revină, deși salariile care le sunt oferite în țară sunt mai reduse. O fac deoarece sunt mai aproape de familie și de prieteni.

Firmele apelează la noi politici salariale

Lipsa de lucrători calificați, cu care se confruntă industriile românești au dus la creșterea salariilor, dar și la adoptarea unor noi strategii menite să-i fidelizeze pe angajați. Sunt căutați specialiștii în inginerie, finanțe sau logistică. Pentur a-I atrage, o firmă din domeniul industriei auto a organizat campanii de recrutare înclusiv în străinătate.

O altă companie din domeniu a adoptat o altă strategie majorând salariile angajaților în fiecare an. Patronii sunt nevoiți să o facă pentru a nu pierde forța de muncă pregătită.

Se caută specialiști și în domeniul agricol, unde sunt oferite salarii cuprinse între 2.000 și 3.000 de euro pe lună, pentru un inginer agronom. Aceste retribuții sunt la fel de mari precum cele din fermele din țările de vest, după cum relatează stirileprotv.ro