Povestea prinţesei ideale. Imagini cu ceremonia ei matrimonială spectaculoasă | VIDEO
- Roxana Roseti
- 1 aprilie 2015, 01:14
Presa de pretutindeni şi nu numai o definea şi o defineşte încă drept întruchiparea prinţesei ideale.
A rămas în inimile celor care au cunoscut-o, sau care doar au auzit sau au citit despre ea: Grace de Monaco, fosta vedetă de la Hollywood Grace Kelly, o femeie cu un farmec natural, un stil inconfundabil, un amestec al contrariilor, definit de Hitchcock drept "eleganţă sexuală”, iar de un fost iubit drept „atuurile unui şarpe pasional”.
Şi-a jucat rolul vieţii alături de Prinţul Rainier al III-lea de Monaco. Acceptând să îi devină soţie Principelui de Monaco, Grace Kelly, căreia i se prevăzuse o carieră fulminantă, a abandonat actoria, deşi în martie 1955, cu un an înaintea nunţii, îi spusese lui Rainier că, pentru ea, meseria este mai importantă decât căsnicia.
Transformarea într-o stea
Grace s-a născut în Pennsylvania pe data de 12 noiembrie 1929, cu numele de Grace Patricia Kelly. După ce nu a fost admisă, în 1947, la Colegiul Bennington, din cauza rezultatelor slabe la matematică, a decis să îşi urmeze visul de a deveni actriţă şi a aplicat la cursurile Academiei Americane de Artă Dramatică din New York. Pentru a se întreţine, lucra ca model şi a apărut pe coperţile revistelor Cosmopolitan şi Redbook. Şi-a făcut debutul în cinematografie la vârsta de 22 de ani, cu un rol minor, rol ce i-a deschis drumul către oferte importante. Au urmat roluri în „High Noon” şi „Mogambo” – pentru acesta primind o nominalizare la Oscar şi Globul de Aur pentru "Cea mai bună actriţă în rol secundar". Apoi au venit filmele lui Hitchcock: „Dial M for Murder”, Rear Window, „To Catch a Thief”...A câştigat Oscarul pentru "Cea mai bună actriţă în rol principal" din filmul „The Country Girl” (1954), iar succesul melodiei „True Love” din coloana sonoră a filmului „High society” i-a adus un Disc de Aur.
Ceremonie de excepţie
În 1955 îl cunoaşte pe viitorul ei soţ, Prinţul Rainier al III- lea de Monaco. Totul părea să indice transformarea lui Grace Kelly într-o stea a filmului. Dar ea a decis să lase totul în urmă pentru o aventură cu un prinţ nestatornic, falit şi scund -după cum îl defineau părinţii ei pe Rainier. Înaintea ceremoniei matrimoniale spectaculoase care avea să unească, la sfârşit de iulie 1981, destinele prinţesei Diana de moştenitorul Coroanei Britanice, Charles, a existat o nuntă realmente ca în poveşti, în Principatul Monaco, pe 19 aprilie 1956.
Astfel, înaintea ceremoniei matrimoniale spectaculoase care avea să unească, în 1981, destinele prinţesei Diana de moştenitorul Coroanei Britanice, Charles, avea să se „petreacă” o nuntă ca în poveşti şi cu adevărat spectaculoasă: în Principatul Monaco, pe 19 aprilie 1956.
Cu sufletul la gură
Rochia de mireasă a lui Grace a fost creată de designerul Helen Rose şi a costat 7.200 de dolari (record, la vremea aceea), la impresionantul veşmânt lucrând 30 de cusătorese, într-un secret absolut, timp de 6 săptămâni. Grace Kelly s-a situat ulterior pe primul loc într-un top al celor mai elegante mirese, realizat de un celebru ghid de nunţi, iar creatorul de modă Oscar de la Renta a explicat că în ziua nunţii, Grace a dat un nou înţeles cuvântului simbol. Întreaga ei ţinută- de la voalul regal la detaliile feminine din dantelă şi rochia rafinată, a transformat- o într-o mireasă de vis. La festivitate au fost 600 de invitaţi, printre care staruri de la Hollywood şi capete încoronate (Aristotel Onassis, Cary Grant, Aga Khan, Ava Gardner, regale Farouk etc.), ceea ce a făcut ca evenimentul să fie urmărit cu sufletul la gură de 30 de milioane de telespectatori din 9 ţări, unde s-au transmis imaginile televizate.
În acelaşi an, Grace avea să devină, prin mariaj, Alteţa Sa Regală Prinţesa Gracia Patrizia. Împreună cu Rainier, a avut trei copii: Caroline Louise Marguerite, Albert al II-lea şi Stephanie Marie Elisabeth. În anii ce au urmat, Grace s-a dedicat vieţii de soţie şi activităţilor umanitare, refuzând propunerile de a reveni pe marele ecran. În 1981 a sărbătorit 25 de ani de căsnicie, iar în anul următor avea să îşi piardă viaţa într-un accident de maşină ale cărui circumstanţe au rămas neclare până astăzi. Potrivit medicilor, Grace a suferit o comoţie cerebrală, ceea ce a făcut-o să piardă controlul volanului. Stephanie, care era alături de mama sa în maşină, a povestit, peste două decenii, că a făcut tot ce a putut pentru a opri autoturismul înainte de a se răsturna. "Am încercat totul, am tras şi frâna de mână. Este posibil ca mama să fi confundat pedala de frână cu aceea de acceleraţie? Ceea ce ştiu sigur este faptul că nu eram eu la volan, aşa cum s-a speculat la momentul respectiv", a spus Stephanie. Ea a respins şi zvonurile potrivit cărora avusese în ajunul accidentului o ceartă cu mama ei, ceea ce a provocat moartea lui Grace.
Un mister
Din punctul de vedere al unora dintre biografii prinţesei şi nu numai, tragica ei moarte a rămas învăluită în mister. Un mister care a constituit şi constituie subiectul multor ecranizări şi filme documentare.
Familia regală de la Monaco a avut numai de suferit de-a lungul vremii. Căsniciile s-au destrămat mai mereu, au fost presărate cu certuri şi neînţelegeri, iar unii dintre istorici spun că este vorba despre un blestem. Istoricul şi biograful Robert Lacey a declarat pentru ABC News că legenda poartă un sâmbure de adevăr. Lacey spune că prinţesa ar fi suferit în căsnicie din cauza infidelităţii soţului său şi că, de fapt, accidentul auto ar fi fost „o încercare reuşită de sinucidere”. Oricum ar fi, Prinţesa Grace de Monaco rămâne un etalon al frumuseţii: eleganţă, stil, graţie şi, de ce nu, un personaj cu o poveste de viaţă unică.