Povestea lui Moș Nicolae, cel mai iubit dintre Sfinți

Povestea lui Moș Nicolae, cel mai iubit dintre Sfinți

Sfântul Nicolae sau mult mai bine-cunoscut, mai ales de către copii, Moș Nicolae, este al doilea Sfânt făcut de Dumnezeu. Tradiția spune că Sfântul s-a născut în Myra Lichia, în zona Turciei de astăzi.

Sfântul Nicolae ar fi trăit în secolul al IV-lea înainte de Christos în Myra, o localitate în Turcia. Potrivit legendei era un om bogat și la fel de milostiv. El avea o credință neclintită în Dumnezeu și lui îi sunt atribuite multe fapte bune, dat și miracole. Numele său se traduce prin ”biruitor de popor”.

A fost crescut în spiritual creștin, așa că a decis să își doneze toate averea săracilor. El este protectorul copiilor, al marinarilor și al victimelor judecăților nedrepte. Iar una dintre cele mai cunoscute legende despre cel mai iubit dintre sfinți este povestea celor trei fete sărace. Acestea nu se puteau căsători pentru că nu aveau bani pentru zester.

Drept urmare tatăl lor urma să le vândă unor bărbați înstăriți. Se spune că Sfântul Nicolae a aflat despre drama fetelor și le-a aruncat, pe geam, fiecăreia dintre ele câte un săculeț cu bani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum a dăruit Moș Nicoale săculeți cu aur în ghetuțe

Săculeții în cauză au picat fie în ciorapii puși la uscați, fie în ghetuțele puse afară. De aici și obiceiul ca darurile primite de la Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe. De altfel și copii au fost învățați ca în seara de 5 spre 6 decembrie să lustruiască ghetuțele. Pentru că Moșul vine la copiii cuminți și le lasă daruri în ghetuțe.

Celor mai puțin cuminți le lasă câte o nuielusă. În tradițiile din România, Moș Nicolae apare pe un cal alb, care simbolizează prima ninsoare. El este cel care păzește soarele pentru ca acesta să nu lase lumea fără căldură și lumină. Ajută văduvele, orfanii, dar și fetele sărace care vor să se mărite. Este stăpânul apelor și salvează de la înec corăbierii.

Apără soldații pe timp de război, acesta este și motivul pentru care este invocate în timpul luptelor. În unele zone din țară copiii lasă moșului apă și morcovi pentru calul său.