Povestea incredibilă a ascensiunii lui Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Povestea incredibilă a ascensiunii lui Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei SauditeSursa foto: Wikipedia

Despre Mohammed bin Salman se știe că este prințul moștenitor al Arabiei Saudite, iar viața și ascensiunea lui au făcut subiectul multor articole de presă. S-a spus că prințul, însetat de putere, ar fi încercat să-l ucidă pe regele Abdullah cu un inel otrăvit cumpărat din Rusia, scrie BBC. Mohammed bin Salman este fiul celei de-a treia soții a regelui și ocupă funcția de Ministru al Apărării încă de la vârsta de 29 de ani.

Cine este Mohammed bin Salman

Primul rege al Arabiei Saudite a avut cel puțin 42 de fii, inclusiv tatăl lui MBS, Salman.Coroana a fost transmisă în mod tradițional între acești fii. Când doi dintre ei au murit subit, în 2011 și 2012, Salman a fost ridicat în linia de succesiune.

În ianuarie 2015, Abdullah, regele în vârstă de 90 de ani al Arabiei Saudite, era pe moarte în spital. Fratele său vitreg, Salman, era pe cale să devină rege, iar fiul preferat al lui, Mohammed bin Salman, se pregătea să-și mărească puterea.

În vârstă de 29 de ani, și popular după inițialele sale MBS, Mohammed bin Salman avea planuri mari pentru regatul său. Se spune chiar că erau cele mai mari din istoria sa.

Se temea însă de conspiratorii din propria familie regală saudită

Cum a început ascensiunea lui Mohammed bin Salman

Într-o seară, la miezul nopții, el a chemat la palat un înalt oficial de securitate, hotărât să-i câștige loialitatea, scrie BBC.

Saad al-Jabri, invitatul prințului, și chiar și MBS și-au lăsat telefoanele departe de locul unde au discutat.

Tânărului prinț îi era atât de frică de spionii palatului, încât a scos priza din perete, deconectând singurul telefon fix.

Potrivit lui Jabri, MBS a vorbit apoi despre modul în care își va trezi regatul din somnul profund și despre planul lui de a ocupe un loc pe scena globală.

„Ai auzit de Alexandru cel Mare?”

MBS intenționa să vândă acțiuni la principalului producător de petrol, Aramco, cea mai profitabilă companie din lume, și să înceapă eliminarea depenedenței regatului saudit de petrol.

Cu banii obținuți, prințul voia să investească miliarde în start-up-uri tehnologice din Silicon Valley, printre care și firma de rid-sharing Uber.

Apoi, MBS voia să permită femeilor saudite să muncească, ceea ce ar fi dus la o expansiune a pieței forței de muncă cu șase milioane.

Uimit, Jabri l-a întrebat pe prinț despre amploarea ambiției sale. „ Ai auzit de Alexandru cel Mare?” a venit răspunsul simplu, scrie sursa citată.

Saad al-Jabri a devenit cel mai bine informat disident saudit care a îndrăznit să vorbească despre modul în care prințul moștenitor conduce Arabia Saudită. Interviul rar pe care l-a acordat este uimitor, transmite BBC.

În documenatrea lor, jurnaliștii britanici au vorbit cu prieteni saudiți, cât și cu adversari ai lui MBS, inclusiv cu spioni și diplomați occidentali de rang înalt.

SUA sancțiuni prințului moștenitor

SUA sancțiuni prințului moștenitor

Guvernul saudit a avut ocazia să răspundă la afirmațiile făcute în filmele BBC și în acest articol, dar a ales să nu facă acest lucru.

„A crescut în relativă obscuritate. Nu era unul dintre cei favoriți să preia puterea sau să se apropie de ea”, spune John Sawers, șef la serviciul britanic MI6 până în 2014. „Nu era destinat să ajungă la putere”, a continuat el.

MBS, poreclit „părintele glonțului”

Prințul Mohammed bin Salman a devenit cunoscut în Riad la sfârșitul adolescenței sale. Atunci a primit porecla „Abu Rasasa”, „părintele glonțului”. Ar fi intimidat un judecător cu un glonț trimis în plic.

„A demonstrat faptul că este nemilos. Nu îi place să-i fie știrbit respectul, dar asta înseamnă și că a fost capabil să producă schimbări semnificative pe care niciun alt lider saudit nu le-a putut face”, spune Sawers.

A vrut să își ucidă unchiul cu un inel otrăvit din Rusia

Se pare că prințul era atât de nerăbdător ca tatăl său să devină rege încât, în 2014, ar fi sugerat uciderea monarhului de atunci - Abdullah, unchiul său - cu un inel otrăvit, obținut din Rusia.

„Nu știu sigur dacă doar se lăuda, dar noi am luat-o în serios”, spune Jabri.

Fostul înalt oficial de securitate spune că a văzut o înregistrare video de supraveghere înregistrată în secret în care MBS vorbește despre această idee.

„I s-a interzis să vină la curte, să dea mâna cu regele, pentru o perioadă considerabilă de timp”, a povestit  Jabri pentru sursa citată.

În cele din urmă, regele a murit din cauze naturale, permițându-i fratelui său, Salman, să urce pe tron în 2015. MBS a fost numit ministru al apărării și a pornit imediat la război.

Setea de putere

În 2017, un prinț saudit care acționa la ordinele lui MBS a cumpărat cu 450 de milioane de dolari tabloul Salvator Mundi, cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată.

Tabloul, un portret pictat de Leonardo da Vinci, îl înfățișează pe Iisus ca stăpân al cerurilor și Pământului, salvator al lumii. Vreme de șapte ani de la acea licitație, tabloul a dispărut complet.

„Vreau să construiesc un mare muzeu la Riad. Și vreau să avem un obiect-ancoră care să-i atragă pe oameni, așa cum o face Mona Lisa”, ar fi spus ulterior MBS, conform lui Haykel.

„MbS își dorește să-și construiască propria putere ca lider. Iar pentru a face asta trebuie să construiască puterea țării sale. Asta îl ambiționează”, a adăugat Sawers.

În prezent, Mohammed bin Salman, este proprietarul multor cluburi de fotbal, printre care și Newcastle United FC.