Editura Evenimentul si Capital

Mitingul diasporei. Povestea femeii care i-a despărțit pe huligani de jandarmi

Autor: | | 0 Comentarii | 3196 Vizualizari

Femeia care a fost filmată în noaptea de 10 august în timp ce încerca să-i potolească pe protestatarii care aruncau cu sticle incendiare spre jandarmi a declarat că a făcut acest gest de teamă că evenimentele vor degenera, ca la Revoluție.

Marilena S. a simțit pe pielea ei atât evenimentele din decembrie 1989, pe vremea când avea 20 de ani, dar şi mişcările de stradă anti-PSD care au avut loc începând din ianuarie 2017.

EVZ a stat de vorbă cu femeia care la mitingul din 10 august s-a postat între jandarmii care trăgeau cu gaze lacrimogene şi protestatarii care aruncau cu sticle incendiare. „Haideți să fim cu toții calmi şi să le dovedim că suntem mai puternici”, se aude vocea Marilenei în înregistrare. „Nu avem ce să facem, uitați, au tras în noi. Doamnă, e revoluție!”, îi răspunde un protestatar cu cagulă.

Tocmai amintirea măcelului de la Revoluție i-a revenit în minte Marilenei când a auzit pocnetele grenadelor lacrimogene în data de 10 august, iar mirosul şi flăcările sticlelor incendiare au purtat-o pe vremea Baricadei de la Inter, din 21 decembrie 1989. De aceea, femeia a ieşit pentru a-i determina pe protestatari să manifeste paşnic.

Povestea din spatele înregistrării

„Se auzeau atâtea bubuituri...la un moment dat am crezut că încep să tragă cu armele. S-a înnoptat, iar după ora 00:00 tot treceau manifestați, aici, pe Mihalache: veneau, iarăşi se duceau înapoi. Eu stăteam la geam şi strigam ca şi ei. La un moment dat un grup, nu ştiu, a început să arunce cu pietre. Nu au nimerit geamul, au nimerit pe lângă casă. Erau foarte multe maşini ale protestatarilor când a început acea nebunie. Atunci am decis – decât să se întâmple o tragedie – să încerc să cobor să-i calmez. Am coborât, am stat de vorbă cu ei. Nu au fost agresivi cu mine, nici eu cu ei. Din filmare se poate vedea că ei voiau să continue acea luptă între ei şi jandarmi. Tot ce am vrut atunci când am coborât a fost să nu văd acele zile de la Revoluție... de a trage în oameni, chiar dacă au făcut ceea ce au făcut. Fiindcă furia omului...poate că şi eu atunci, la Revoluție, la 20 de ani, aş fi făcut la fel”, ne-a relatat Marilena S.

Protestatarii paşnici, împrăştiați cu gaze

Femeia a ieşit şi ea în Piața Victoriei pentru a protesta, împreună cu familia ei. Cu toții au ajuns acolo de la un priveghi, după un deces în familie.

„ Atmosfera era înfricoşătoare, văzând jandarmii cu uniforme negre şi albastre. Se echipaseră. Eu am mai mers acasă, am mai mers la capelă fiind aici, aproape. Din bucătărie se auzeau cum ei deja trăgeau cu acele ...lansatoare, nu ştiu, că am şi în geantă (n.r. – un cartuş), vi-l arăt...Şi de atunci am zis: eu trebuie să fiu acolo. Şi am fost. Eram pe Şoseaua Kiseleff, pe trotuar la trecerea de pietoni pe partea cu Muzeul Antipa aproape de girafă”, povesteşte Marilena S.

În zona repsectivă protestatarii manifestau paşnic însă cu toate acestea jandarmii au intervenit şi au alungat cu gaze lacrimogene.

„Toată lumea din jurul nostru era foarte paşnică: nu se afla absolut nimeni care să dea cu ceva spre jandarmi, să îi bruscheze. Din contră, ei (n.r. – jandarmii) au venit pe trotuar şi ne-au alungat. Ne-am retras pe iarbă. În primul flanc erau jandarmii cu cîini lupi, după aceea jandarmii călare şi în spatele lor erau mascații cu butelii şi ce m-a impresionat cel mai mult: cum şi-au pus scuturile şi băteau cu bastoanele în ele. Înaintau. În timpul ăsta, se tot trăgea cu acele lansatoare. N-au comunicat nimic, doar că ne-au împrăştiat pe noi de pe trotuar, pe iarbă”, a declarat femeia. „De la acele gaze eu nu mai puteam să vorbesc, mă ustura gâtul. Începusem să răguşesc, nurorii mele i s-a făcut rău, iar băiatul cel mare nu mai vedea, îl usturau ochii. Am decis să plecăm. Ne-am retras, am început să fugim spre casă. Lumea era deja alarmată: asta se întâmpla la 20:30 de minute. Ei trăgeau cu acele bombe, ce au ei, cum s-or numi”, a mai spus Marilena S.

Nadia Comaneci, DRAMA unei mamei campioane! Copilul ei a venit la ea si... Continuarea e sfasietoare!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI