Povestea dură a gemenelor din Turda crescute cu greu de o mamă singură care adună sticle de plastic din gunoaie. Fetele merg la școală și învață
- Mihai Şoica
- 16 decembrie 2015, 17:41
Două fetițe frumoase locuiesc într-o cameră de ghetou, de opt metri pătrați, crescute de o mamă a cărui singură sursă de venit sunt banii obținuți din colectarea de sticle de plastic de prin gunoaie.
Tania și Patricia au opt ani și sunt eleve în clasa a doua la Școala Avram Iancu din Turda. Deși micuțe, fetele știu prin ce greutăți trece mama lor ca să le poată asigura minimul necesar. Nu au lipsit niciodată de la ore și în ciuda faptului că nu au aproape nimic, decât camera insalubră, dintr-o fostă fabrică de globuri, pe care o ocupă abuziv, învață bine.
Ioan Isidor Lobonț este un turdean cu suflet mare care le-a ajutat cât a putut pe gemene. Bărbatul spune că are și el o fetiță de aceeași vârstă cu cele două Tania și Patricia, și că i s-a rupt inima când le-a văzut de mai multe ori, când își însoțeau mama care caută sticle de plastic prin gunoaie. „Vă rog să nu mă înțelegeți greșit. Fetele sunt curate, educate, știu să citească și să scrie. Nu sunt primele la învățătură, dar nici ultimele. Le-am văzut de mai multe ori, lângă mama lor care caută prin gunoaie după sticle de plasitic. Cu banii astfel obținuți, le ține pe fete. Apoi, am aflat că sunt colege de clasă cu fiica mea și de atunci am început să le ajut cât pot. Dacă am 50 de lei în plus, cu siguranță mă duc la mama fetelor și îi dau banii”, spune Ioan Lobonț.
Gemenele locuiesc într-o fostă fabrică dezafectată cunoscută de turdei ca fiind fabrica de globuri. Într-un fost hol, lat de doi metri și lung de patru metri, mama fetelor a improvizat o cameră. Deși insalubră, fără apă potabilă, cu vopseaua de pe pereți scorojită de trecerea anilor, camera este foarte curată. Puținele lucruri, un pat unde dorm trei suflete, mama și cele două fetițe gemene, douăscaune și o măsuță pe care stă un televizor micuț, pe care rulează desene animate, dau locului un iz de nefericire.
Trăiesc din câțiva bani pe zi
Lucreției Țală, pentru că așa o cheamă pe mama celor două gemene, atunci când nu culege sticle de plastic, se ocupă doar de fetițe. Cară apa cu bidoanele și spală toată ziua, pentru ca gemenele Tania și Patricia, să meargă curate la școală. La cine o întreabă spune că vrea ca fetele ei să învețe carte și să aibă o viață mai bună decât a avut ea.
Onoarea o face pe Lucreția Țală să accepte cu greu ceva de la un străin. Pentru că nu a avut bani, nu a vrut să le lase pe gemene să meargă la serbarea de Crăciun, care este organizată de clasa a doua de la Școala Avram Iancu din Turda. Lucreția nu a vrut să fetele ei să meargă la serbare iar Moșul să nu le aducă nimic. Femeia nu știe că părinții celorlalți copii s-au mobilizat, în lipsa autorităților, și au adunat ban cu ban pentru ca Tania și Patricia să primească și ele un cadou.
Frumoase ca două prințese
Învățătoarea gemenelor, Cristina Ciurtin susține că este șocată să vadă că două fetițe care locuiesc într-o sărăcie lucie pot să învețe carte. ”Știu să scrie și să citească, deși mama lor nu știe să citească. Cu matematică stau mai rău dar și acolo se descurcă. Vin la școală îmbrăcate frumos, curate tot timpul. Nu au absențe, decât atunci când sunt bolnave. Una dintre gemene a făcut pneumonie dar nici nu mă miră având în vedere în ce condiții locuiesc”, spune învățătoarea Ciurtin.
Gemenele stau în aceeași băncă și se ajută una pe cealaltă. Mama lor se interesează ca un părinte normal de situația școlară a fetelor. ”Îmi tot spune să fiu mai aspră cu ele ca să învețe carte, ca nu ajungă ca ea. Vin cu temele făcute zilnic și nu au absențe. La un moment dat , anul trecut am avut serbare și cineva le-a dat două rochițe albe. Erau ca două prințese îmbrăcate așa frumos. Fetele sunt cuminți și foarte respectuoase. Sunt vesele chiar dacă uneori li se poate citi tristețea pe chip, poate și din cauza sărăciei în care trăiesc”, mai spune învățătoarea Ciurtin.
Învățătoarea mai spune că singurul prieten cu adevărat al celor două gemene, în afara mamei lor, care le este devotată trup și suflet, este câinele lor. ”Vine câinele și le așteaptă la școală. Este prietenul lor adevărat de când erau micuțe”, mai spune învățătoarea.