Povestea Balului de Halloween

Povestea Balului de Halloween

Cu o tradiţie de şase ani în România, Balul de Caritate de Halloween organizat de asociaţia Ovidiu Rom, condusă de Leslie Hawke, va înfrunta şi anul acesta, cu optimism însă, efectele crizei financiare.

În urma evenimentului care se va desfăşura pe 30 octombrie la Palatul Parlamentului vor fi ajutaţi în continuare 1.200 de copii foarte săraci de vârstă preşcolară pentru a căror educaţia Ovidiu Rom intenţionează să aloce aproximativ 440 de euro. Ţinta pentru anul viitor este de 530.000 de euro. La fel ca în anii precedenţi, 75% din bugetul obţinut este asigurat de corporaţii şi de donatorii individuali şi numai 2% din fonduri guvernamentale. Restul sunt donaţii private din SUA.

În ceea ce priveşte măsura succesului, aceasta "va fi cu adevărat vizibilă peste 15-20 de ani, când copiii ajutaţi de Ovidiu Rom vor putea să îşi sprijine singuri familiile", spune Leslie Hawke.Într-un interviu acordat EVZ, mama actorului Ethan Hawke îşi aminteşte despre începuturile Balului de Halloween şi explică relaţia sa cu România.

EVZ: Care este povestea Balului de Halloween? Leslie Hawke: Ca aproape toate lucrurile pe care le-am făcut în România, şi aceasta a început din întâmplare. Un prieten a venit de la un bal mascat din Veneţia şi mi-a sugerat să facem ceva similar pentru a strânge bani pentru Ovidiu Rom. Mi-a plăcut ideea, dar am insistat asupra a două lucruri - în primul rând, balul trebuia să aibă loc la Casa Poporului, iar în al doilea rând trebuia să aibă loc de Halloween. Din fericire, Ethan a putut veni atunci, însă, fiind primul an, am strâns doar 137.000 de euro. Generozitarea Camerei Deputaţilor, a firmei Stage Expert şi a hotelului Hilton, precum şi datorită câtorva voluntari extraordinari, au făcut să merite efortul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criza financiară a afectat volumul fondurilor strânse în ultimii doi-trei ani? Da, cea mai mare sumă am strâns-o în 2007. Acesta a scăzut un pic în 2008 şi 2009, însă majoritatea sponsporilor noştri din comunitatea de afaceri ne-au rămas alături, deşi mare parte din bugetele lor a scăzut dramatic. Lucrăm din greu să atragem mai multe donaţii individuale. Altfel, ar trebui să renunţăm la o parte din cele 20 de comunităţi în care lucrăm în acest moment.

La ce vor fi folosiţi banii? Cine sunt beneficiarii Balului de Halloween? Pe lângă tichetele sociale pentru copii care nu lipsesc nicio zi de la grădiniţă, oferim materiale pentru şcoli, pregătim cadre didactice, lucram cu asistenţii sociali şi cu autorităţile, iar uneori oferim copiilor şi haine pentru a merge la şcoală. Toate acestea acoperă aproape 70% din bugetul nostru. Fondurile strânse acoperă de asemenea costurile campaniei de sensibilizare publică şi advocacy (14%) şi costurile administrative (16%).

Ţinta noastră sunt copii cei mai săraci din România cu vârsta între 3 şi 5 ani. Ne concentrăm pe educaţia timpurie pentru că ştim că dacă aceşti copii nu primesc o educaţie solidă de timpuriu, sunt predispuşi să renunţe la scoala până să termine clasa a opta. Copiii care încep scoala târziu vor rămâne în urmă. Unii îi învinovăţesc pe părinţii acestor copii săraci, ceea este o interpretare simplistă, superficială şi care nu ajută deloc într-o problemă atât de complexă.

Lucrăm cu părinţii, cu autorităţile locale şi cu profesorii pentru a face grădiniţa un mediu primitor pentru copiii săraci. Nu e greu să îi convingem să se înscrie, însă este greu să frecventeze în fiecare zi şi am găsit o strategie foarte eficientă pentru a face acest lucru. Ţinta noastră principală este să ne vedem strategia aplicată pretutindeni în România unde există foarte mulţi copii săraci şi rata abandonului şcolar este ridicată.

Cum şi cine l-a convins pe Nicolas Cage să vină la Balul de Halloween de anul acesta? Am aflat că urma să vină în România să filmeze la sfârşitul lunii octombrie aşa că l-am rugat pe fiul meu, care a jucat cu el în filmul "Lord of War", să îl invite în numele nostru. A fost foarte amabil şi a acceptat imediat. Însă a durat câteva săptămâni până să afle dacă poate lipsi în ziua aceea de pe platourile de filmare.

Care este obiectul principal care va fi licitat anul acesta (anul trecut au fost pantofii Madonnei)? De fapt, Carrefour a câştigat pantofii Madonnei la tombola de anul trecut şi ni i-a donat înapoi. Aşa că, dacă cineva vrea să liciteze pentru ei, să ne anunţe! După finalizarea acestui interviu o voi contacta pe Uma Thurman pentru a-i cere o donaţie pentru bal.

Anii '50 reprezintă tema acestui bal. De ce aţi ales-o? În principal, pentru că îmi place să dansez pe muzica anilor '50, iar costumele care să recreeze acea perioadă sunt uşor de aranjat.

Cine vor fi maeştrii de ceremonii? Smiley şi Laura se vor ocupa de prezentarea întregului eveniment. Mai mult, Smiley va cânta una sau două dintre melodiile sale de succes. La After Party, directorul casei de avocatură Wolf Theiss va face un duet cu Loredana Groza.

Care va fi ţinuta pentru un asemenea eveniment şi care sunt regulile? Tema acestui an sunt anii '50 şi costumele ar trebui să corespundă temei, dar, de fapt nu prea sunt reguli. Îi vom lăsa să participe şi pe cei care vin în costum, pe cele care vin în vechea lor rochie de mireasă sau în rochia din anii '20 a bunicii. Ideea este să ne distrăm când le purtam. În USA, Halloween -ul este petrecerea favorită a copiilor, după cea de Crăciun. Îmi amintesc cum petreceam săptămâni întregi gândindu-mă în ce să mă costumez de Halloween. Mi-am invitat nepoţii la acest bal, dar nu au rezistat să renunţe la Halloween-ul petrecut acasă.

În fiecare an petrecerea este diferită. Singurul lucru care nu se schimbă niciodată e ca în fiecare an găsim timp să vorbim despre misiunea noastră, despre realizări şi despre planurile pentru anul viitor. Vrem să mulţumim tuturor sponsorilor şi să convingem persoane noi să ne împărtăşească pasiunea pentru educaţie. Scopul petrecerii este să deschidă evenimentul pentru tineri. O donaţie modestă de 100 de ron acoperă intrarea la After Party şi două băuturi.

Câţi oameni aşteptaţi să participe la Halloween Ball anul acesta? Avem întotdeauna 650 de invitaţi la bal pentru că în Sala Unirii încap doar 65 de mese. La petrecerea de după putem avea 400-500 de invitaţi, pentru că mulţi dintre cei mai în vârstă pleacă de la bal în jurul orei 23.00, când cei mai tineri abia ajung.

Fiul dumneavoastră a vizitat România şi a spus că a fost impresionat. Dumneavoastră locuiţi în România. De ce aţi ales-o ca a doua ţară? Misiunea mea personală este să ajut copiii săraci să obţină o educaţie. Aş fi putut face asta oriunde - mai puţin în Finlanda probabil - dar cumva, prin voia Domnului, am ajuns aici pentru că aici am fost trimisă, în anul 2000, de organizaţia Corpul Păcii.

Ethan îmi respectă decizia de a rămâne aici - vrem să vedem dacă într-adevăr putem schimba ceva în vieţile celor mai săraci copii din România. Cred că se simte un pic vinovat că nu face el însuşi mai multe astfel de activităţi. Aşa că ne ajută în alte moduri.