POVESTE CUTREMURĂTOARE: Gabi Constantin joacă tenis de masă fără braţe

POVESTE CUTREMURĂTOARE: Gabi Constantin joacă tenis de masă fără braţe

Jucătoarea de tenis de masă, născută cu o malformaţie a braţelor, a fost la un pas să ajungă la Jocurile Paralimpice de la Londra.

Gabriela Constantin a câștigat ieri turneul de tenis de masă din cadrul Jocurilor Naționale pentru persoane cu dizabilități, competiție desfășurată la București de joi și până astăzi.

Cu puţin mai înaltă decât masa de tenis, Gabi Constantin este numărul 1 în clasamentul naţional al probei feminine de simplu la tenis de masă pentru sportivi cu dizabilităţi fizice şi s-a aflat la un pas de a merge la Jocurile Paralimpice de la Londra.

În vârstă de 30 de ani, Gabi s-a născut cu o malformaţie fizică a brațelor. Cu toate aceastea, nu a ezitat în încercarea de a-şi învinge destinul. "Acum 12 ani, la Iaşi, m-am apucat să practic tenisul de masă împreună cu o colegă de şcoală, şi ea având o dizabilitate fizică. Apoi, am venit la Bucureşti şi m-a preluat Florin Milciu (n.r. - antrenor de tenis de masă şi secretar general al Comitetului Naţional Paralimpic). Îmi place foarte mult acest sport, mai ales fiindcă pot să-l practic. Dizabilitatea mea nu prea îmi permite să fac alte sporturi", ne-a declarat Gabi. Modelele Otilia Bădescu şi Timo Boll

Ne puteți urmări și pe Google News

Sportiva de la Asociaţia OK Club Buucureşti, înfiinţată de Florin Milciu, se află pe locul zece în lume la tenis de masă, la categoria ei de dizabilitate, dar la Jocurile Paralimpice s-au calificat doar primii opt. "Sper ca, peste patru ani, să mă calific la Jocurile Paralimpice. Vreau să merg la Rio", a mărturisit fata care îi are ca modele pe Otilia Bădescu şi pe germanul Timo Boll.

Gabriela Constantin a participat la mai multe competiţii internaţionale, fiind permanent sprijinită de Sally Wood-Lamont, preşedintele Comitetului Naţional Paralimpic. "Gabi este o sportivă excepţională. Este dedicată, are o personalitate minunată şi este un bun exemplu pentru români", ne-a caracterizat-o Sally Lamont. In acela;i timp, Gabi ne-a marturisit ca cel mai mult i-a placut in Costa Rica, unde a participat la un turneu. Dată afară dintr-o bancă

Gabriela şi cei ca ea trăiesc însă de multe ori drama neacceptării de către societate. "Mă deranjează atitudinea oamenilor faţă de noi. Mulţi ne înjosesc. Şi noi suntem normali. Şi noi suntem apţi să facem ceea ce fac ceilalţi. Odată, la Cluj, am vrut să intru înr-o bancă, să schimb nişte bani şi gardianul de acolo nu m-a lăsat. A zis că nu dă voie cerşetorilor. I-am spus că eu nu cerşesc nimic", s-a confesat sportiva, cu glasul tremurând.

Gabi are un sfat pentru părinţii copiilor cu dizabilităţi. "Să aibă încredere că şi copii lor pot facee ceea ce fac cei normali. Practicând un sport au şansa să socializeze şi să-şi îmbunătăţească condiţia fizică şi psihică. Copiii cu dizabilităţi trebuie să aibă încredere că pot realiza ce îşi doresc", a conchis Gabriela. Jucătoarei ii place să se relaxeze plimbându-se prin parc, ascultând muzică, iar o parte din timp şi-o petrece la Fundaţia "Motivation", unde lucrează ca şi voluntară.

I-ar placea foarte mult să devină antrenoare. "Îmi place enorm tenisul de masă și aș vrea să fiu antrenoare, dar nu cred că se poate. Sunt capabilă să explic, dar nu voi putea să arăt mișcări, lovituri", ne-a declarat Gabi. COMPETIŢIE

România va fi reprezentată la Jocurile Paralimpice

Jocurile Paralimpice sunt sinonimul Jocurilor Olimpice, dar pentru persoane cu dizabilităţi. Competiţia se desfăşoară după JO, în acest an urmând să se dispute între 29 august şi 9 septembrie, la Londra. Cel mai cunoscut sportiv paralimpic român este ciclistul Eduard Novak, medaliat cu argint la Jocurile de la Beijing, în 2008.

La Jocurile Paralimpice de la Londra, sunt calificați deja Eduard Novak (ciclism), Imre Torok (ciclism), Florin Cojoc (atletism), Samuel Ciorap (înot), Naomi Ciorap (înot) și Dacian Makzsim (tenis de masă). În următoarele săptămâni ar putea obține calificare și Petere Marian (atletism), Valentin Velecico (înot), Ana Ciorap (înot) și Petre Prundaru (înot). De asemenea, Anton Ciprian va putea participa la turneul de tenis în fotoliu rulant dacă va primi o invitație. GHID

Centre sportive pentru cei cu dizabilităţi

  • Clubul Sportiv Temerarii - Arad
  • Asociaţia OK Club - Bucureşti
  • Asociaţia Motivation - Ilfov
  • Centrul şi Clubul Sportiv Lamont - Cluj
  • AJ Constanţa a Sportului pentru Persoane cu Handicap
  • Sporting Club - Galaţi
  • CS Maraton "93 - Lugoj
  • CS Intersport - Miercurea Ciuc
  • Asociaţia Siraly Sportegyesulet - Odorheiu Secuiesc
  • CS Show Time - Sfântul Gheorghe
  • AJ Sportul pentru persoane cu Handicap - Teleorman
  • CS Oameni pentru oameni - Turda

DEDICAŢIE Îngerul păzitor al sportivilor paralimpici

Sally Wood-Lamont, preşedinta Comitetului Naţional Paralimpic, a fost decorată de regina Marii Britanii pentru servicii aduse infirmilor din România

Sally Wood-Lamont, originară din Scoţia, se află la conducerea Comitetului Naţional Paralimpic (CNP) din 2009, după ce timp ce nouă ani s-a implicat în sprijinirea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi. În anul 2000 a înfiinţat, la Cluj-Napoca, Clubul şi Centrul Sportiv "Lamont", unde tinerii cu dizabilităţi pot practica un sport.

EVZ: Care sunt obiectivele Comitetului Naţional Paralimpic pentru Jocurile de la Londra? Sally Wood-Lamont: Ciclistul Eduard Novak, medaliat cu argint la Beijing, speră la o medalie de aur în proba pe şosea, dar şi în proba de velodrom. Echipa de înot este foarte tânără - sportivii au între 15 şi 18 ani, dar sperăm la o medalie de bronz sau cel puţin la un loc patru.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră faptul că România va avea cea mai numeroasă delegaţie din istoria sa la Jocurile Paralimpice? Este realizarea planului strategic pe perioada 2008-2012 pe care l-am implementat la clubul meu din Cluj imediat după ce am venit de la Beijing, unde am fost şeful delegaţiei României la Jocurile Paralimpice. L-am aplicat apoi şi la CNP, după ce am devenit preşedinte în 2009. Ţinta mea a fost să găsesc sportivi cu dizabilităţi talentaţi pentru cât mai multe ramuri sportive şi să-i ajut să facă performanţă pentru a ajunge la Londra.

Sportul, mod de integrare în societate

Cum aţi început activitatea în sportul pentru persoane cu dizabilităţi? În anul 2000 am deschis un club sportiv la Cluj pentru persoane cu dizabilităţi. Lamont Centre şi-a început activitatea cu doi sportivi, dar curând a devenit cea mai mare echipă de sportivi cu dizabilităţi din România, oferind posibilitatea de a practica tenis de masă, atletism, baschet în scaun rulant. În prezent, avem 40 de membri. Înotul l-am introdus în 2008, în 2010 am introdus judo pentru nevăzători, în 2011 - tenisul în scaun cu rotile. Scopul nostru este de a recruta tineri care iau sportul în serios. Ce v-a determinat să începeţi această activitate? Sportul a făcut parte întotdeauna din viaţa mea. Cred că o persoană este neîmplinită dacă nu pratică un sport. Sportul educă mintea şi trupul. Pe cei cu dizabilităţi, sportul îi ajută să se integreze în societate şi să se dezvolte din punct de vedere emoţional, fizic şi social, dar totodată îi ajută să-şi recapete încrederea în forţele proprii şi respectul de sine. Au astfel posibilitatea de a fi acceptaţi de societate. Care sunt obiectivele CNP pe termen lung? Atragerea cât mai multor tineri cu dizabilităţi spre sport. Crearea unei infrastructuri pentru sportul paralimpic, educarea părinţilor pentru ca aceştia să înţeleagă faptul că sportul îi ajută pe copiii cu dizabilităţi să ducă o viaţă normală şi fericită. Creşterea numărului de sportivi paralimpici cu mai mult de jumătate până în 2014 şi creşterea numărului de sportivi calificaţi la Jocurile de la Rio, din 2016. Sistem discriminatoriu de premiere

Ce se poate face pentru ca activitatea în sportul paralimpic să se îmbunătăţească? Cred că ar trebui schimbată legea pentru ca şi sportivii paralimpici să primească recompense financiare la fel ca şi ceilalţi pentru o medalie. Daca un sportiv va cuceri o medalie la Londra el va fi premiat în lei şi nu în euro ca sportivii medaliaţi la JO. Este o discriminarea nepermisă în alte ţări. Întocmirea unui program de reabilitare a sportivilor care au suferit accidente şi ar putea să se îndrepte spre sportul paralimpic. Ar fi necesară şi o campanie în presă pentru ca sportivilor paralimpici să li se arate aceeaşi consideraţie ca şi celor care merg la JO. Care este realizarea de care sunteţi cea mai mândră? Centrul Lamont din Cluj şi sprijinirea oamenilor cu dizabilităţi pentru a-şi atinge visul sportiv. Care este cel mai special sportiv pe care l-aţi întâlnit? Toţi sunt sportivi speciali şi mulţi au făcut eforturi uimitoare pentru a-şi realiza performanţele. Românul care trebuie să fie un exemplul pentru sportul paralimpic este Eduard Novak. Cred că la Londra işi va îndeplini visul de a deveni campion. Opinia lui Sally Lamont

Probleme de rezolvat în România

  • Să se conştientizeze diferenţa între Special Olympics şi Jocurile Paralimpice. Special Olympics înseamnă a participa, Jocurile Paralimpice - a face performanţă, ceea ce presupune un efort mai mare din partea sportivilor pentru a-şi depăşi dizabilitatea şi a concura la fel de bine ca şi cei care merg la Jocurile Olimpice.
  • Să acceptăm că sportul paralimpic are nevoie nu numai de sprijinul presei, dar şi de cel al publicului.
  • Părinţii copiilor cu dizabilităţi trebuie să-i încurajeze pe aceştia să facă un sport. Trebuie să realizeze că sportul este cea mai bună metodă pentru ca aceşti copii să fie aceeptaţi şi să se simtă acceptaţi.
  • Infrastructurile sportive ar trebui să fie adaptate pentru ca şi sportivii cu dizabilităţi să le poată folosi.